Prazan aerodrom - 1
Prazan aerodrom - 1 Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Zrakoplovne kompanije otkazale su više od 5600 letova tijekom božićnog vikenda, dok kasne tisuće drugih letova u svijetu zbog varijante omikron virusa COVID-19.


Prema stranici Flightaware, u subotu u 13:40 po srednjoeuropskom vremenu bilo je otkazano blizu 2500 letova, od kojih nešto više od 850 u i iz Sjedinjenih Država, bilo međunarodnih ili unutarnjih veza. U svijetu je kasnilo više od 3500 letova.

U petak je otkazano oko 2400 letova, a 11.000 ih je kasnilo prema istom izvoru, koji za nedjelju predviđa 800 otkazanih letova. Lufthansa, Delta i United Airlines su morali otkazati te letove nakon što su piloti, stjuardese i ostali članovi posade bili izloženih virusu COVID-19.

Veliki broj zaraženih omikron varijantom diljem zemlje odrazio se na članove naših posada i osobe koje vode naše operacije, objašnjava kompanija United Airlines koja traži rješenja za putnike.

Delta Air Lines je otkazala 280 letova u subotu i 170 u petak, prema podacima Flightawarea.

Kineske zrakoplovne kompanije odgovorne su za najviše otkazivanja, China Eastern je otkazala oko 540 letova ili više od četvrtine planiranih, dok ih je Air China otkazala 264, također blizu četvrtine planiranih.

Aerodrom, ilustracija Novi val pandemije pogađa posade aviona: Za Badnjak otkazano više od 2000 letova

Putovanja u Velikoj Britaniji Velika reportaža iz Londona: Ponovno međunarodni letovi, ali uz vrlo stroga pravila - ''To je potpuna besmislica. Koji je smisao toga?''

Prema procjenama American Automobile Association, više od 109 milijuna Amerikanaca je namjeravalo putovati zrakoplovom, vlakom ili autom između 23. prosinca i 2. siječnja, ili 34 posto više nego prošle godine.

Ti poremećaji nisu srećom poremetili turneju Djeda Božićnjaka koju već 63 godine pomno prati Sjevernoameričko zapovjedništvo zrakoplovne obrane (NORAD) i navodi da je Djed Božićnjak već podijelio dvije milijarde poklona i nalazi se iznad Pakistana, rekao je general Eric Kenny.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju