Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tuđe ne žele

Stanovnici Ploča stali u obranu Baćinskih jezera, traže zabranu odlaganja otpada

Odlagalište otpada Lovornik (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Odlagalište otpada Lovornik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Odlagalište otpada Lovornik (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Odlagalište otpada Lovornik (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Odlagalište otpada Lovornik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Stanovnici Ploča su na nogama. Svoje smeće moraju, ali tuđe ne žele zbrinjavati. I to ono iz gradova s juga Hrvatske. Predviđeno je to planom Ministarstva zaštite okoliša. Građani nezadovoljni, a gradonačelnik sprema odluku da se dovoz smeća u taj grad zabrani.

Odlagalište otpada dovoljno je za stanovnike Ploča, ali ne žele smeće koje bi pristizalo s područja Dubrovnika i Metkovića. Smatraju kako bi to dovelo do ekološke katastrofe. Odlagalište Lovornik nalazi se tik iznad Baćinskih jezera.

Pročitajte i ovo Nogometni spektakl u Pločama - 3 Nogometna euforija Nogometni spektakl u Pločama: "Da smo ih imali, mogli smo prodati 10 tisuća ulaznica" Dubrovačke zidine, ilustracija - 1 Biser Jadrana Od zidina zarade milijune, ali žele smanjiti broj turista. Gradonačelnik poručuje: "Mogli smo postati ugrožena spomenička baština, ali..."

"To bi bila katastrofa. Ovdje su Baćinska jezera, ušće Neretve, to je katastrofa", smatra Josip iz Ploča.

"Mislim da bi to moglo naštetit prirodi i Baćinskim jezerima", smatra i Anđela. "Imamo tu šetnicu, ljudi se voze po jezerima, to bi pokvarilo sve", istog je mišljenja i Josip Bogunović iz Baćina.

Iva Marinović Franić iz Građanske inicijative SOS Baćinska jezera kaže kako bi odluka definitivno imala utjecaj: "Mikrozoniranje iz 2016. godine je pokazalo da procjevne vode Lovornika direktno utječu na vode Baćinskih jezera".

U sklopu plana gospodarenja otpadom Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izradilo je dokument Dinamike zatvaranja odlagališta neopasnog otpada. Iz Ministarstva ističu: O dokumentu se raspravljalo, svi su sve znali - od župana do gradonačelnika. Ali onaj koji vodi Ploče ipak smatra:

"Izrađivač prijedloga plana dinamike koji je stupio na snagu nije uzeo u obzir da su Baćinska jezera prostor koji se nalazi u direktnoj vezi s odlagalištem i svako dodatno smeće i ovo koje sad postoji bez sanacije direktno ugrožava dodatno ugrožava prirodni biser.

Ja kao gradonačelnik planiram predložiti gradskom vijeću da izglasa odluku kojom se zabranjuje dovoženje smeća iz drugih jedinica lokalne samouprave u pločama", najavljuje gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.

U Dubrovniku iznenađeni. Kažu, kamo god će odlagati otpad, problem im je prelazak granice.

"Iznenađuje me reakcija sada iznenadna od strane grada Ploča i gradonačelnika s obzirom da je i sam bio upoznat već dulje od godinu dana s ovom informacijom. Ponavljam, Grad Dubrovnik će odložiti otpad ondje gdje ministarstvo kaže. Ako to nije Ploče, možda je Split, ako nije Split, možda je Šibenik, Zadar. Ako nije Zadar onda je neka druga lokacija", izjavio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Smeće jedni ne žele, drugi ga imaju previše. Priča s juga Hrvatske priča je i cijele zemlje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Vladimira Palfi za Dnevnik Nove TV: "Osjećam se tužno i razočarano. Danas mi je najgori dan u životu. Mislim da je predsjedniku stranke još gore." Vladimira Palfi (Foto: Dnevnik.hr) Vladimira Palfi (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Vladimira Palfi i Martina Bolšec Oblak (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Vladimira Palfi za Dnevnik Nove TV: "Osjećam se tužno i razočarano. Danas mi je najgori dan u životu. Mislim da je predsjedniku stranke još gore." 1/2 >>  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene