Stanovnici Ploča su na nogama. Svoje smeće moraju, ali tuđe ne žele zbrinjavati. I to ono iz gradova s juga Hrvatske. Predviđeno je to planom Ministarstva zaštite okoliša. Građani nezadovoljni, a gradonačelnik sprema odluku da se dovoz smeća u taj grad zabrani.

Galerija


Odlagalište otpada dovoljno je za stanovnike Ploča, ali ne žele smeće koje bi pristizalo s područja Dubrovnika i Metkovića. Smatraju kako bi to dovelo do ekološke katastrofe. Odlagalište Lovornik nalazi se tik iznad Baćinskih jezera.

Vezani članci Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika (Foto: Dnevnik.hr) Franković: "Dubrovnikom bi mogla voziti samo taksi-vozila na električni pogon" Borba oko odlagališta smeća u Pločama (Foto: Dnevnik.hr) Dok Dubrovniku gori pod nogama, građani Ploča i Baćanskih jezera rekli su svoje: "Ne vjeruj političarima ni kad darove nose“

"To bi bila katastrofa. Ovdje su Baćinska jezera, ušće Neretve, to je katastrofa", smatra Josip iz Ploča.

"Mislim da bi to moglo naštetit prirodi i Baćinskim jezerima", smatra i Anđela. "Imamo tu šetnicu, ljudi se voze po jezerima, to bi pokvarilo sve", istog je mišljenja i Josip Bogunović iz Baćina.

Iva Marinović Franić iz Građanske inicijative SOS Baćinska jezera kaže kako bi odluka definitivno imala utjecaj: "Mikrozoniranje iz 2016. godine je pokazalo da procjevne vode Lovornika direktno utječu na vode Baćinskih jezera".

U sklopu plana gospodarenja otpadom Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izradilo je dokument Dinamike zatvaranja odlagališta neopasnog otpada. Iz Ministarstva ističu: O dokumentu se raspravljalo, svi su sve znali - od župana do gradonačelnika. Ali onaj koji vodi Ploče ipak smatra:

"Izrađivač prijedloga plana dinamike koji je stupio na snagu nije uzeo u obzir da su Baćinska jezera prostor koji se nalazi u direktnoj vezi s odlagalištem i svako dodatno smeće i ovo koje sad postoji bez sanacije direktno ugrožava dodatno ugrožava prirodni biser.

Ja kao gradonačelnik planiram predložiti gradskom vijeću da izglasa odluku kojom se zabranjuje dovoženje smeća iz drugih jedinica lokalne samouprave u pločama", najavljuje gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.

U Dubrovniku iznenađeni. Kažu, kamo god će odlagati otpad, problem im je prelazak granice.

"Iznenađuje me reakcija sada iznenadna od strane grada Ploča i gradonačelnika s obzirom da je i sam bio upoznat već dulje od godinu dana s ovom informacijom. Ponavljam, Grad Dubrovnik će odložiti otpad ondje gdje ministarstvo kaže. Ako to nije Ploče, možda je Split, ako nije Split, možda je Šibenik, Zadar. Ako nije Zadar onda je neka druga lokacija", izjavio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Smeće jedni ne žele, drugi ga imaju previše. Priča s juga Hrvatske priča je i cijele zemlje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Vladimira Palfi za Dnevnik Nove TV: "Osjećam se tužno i razočarano. Danas mi je najgori dan u životu. Mislim da je predsjedniku stranke još gore."