Marišćina (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)
Marišćina (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)

Upravni spor, koji su udruga Krizni eko stožer Marišćina i nekoliko građana Viškova pokrenuli protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike, završen je u četvrtak presudom kojom je Upravni sud u Rijeci poništio rješenje o okolišnoj dozvoli za novo postrojenje Županijskoga centra za gospodarenje otpadom Marišćinu, priopćio je taj sud.


Sud je predmet vratio ministarstvu na ponovni postupak, a budući da je riječ o prvom vraćanju na ponovni postupak, protiv te presude nije dopuštena žalba.

Vezani članci Bačve s opasnim otpadom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Bačve s opasnim otpadom i dalje leže na cesti: Hoće li za njihovo uklanjanje Općina morati u rebalans proračuna? Vrgoračko smeće stiglo županu Blaženku Bobanu u Split (Dnevnik.hr) ''Performans'' s otpadom: Vrgoračko smeće stiglo u Split pred skupštinu Splitsko-dalmatinske županije

"Poništeno rješenje odnosi se na zbrinjavanje neopasnog otpada kapaciteta većeg od 50 tona na dan, tj. na biološku i fizikalno-kemijsku obradu otpada i na odlagalište otpada na koje se odlaže više od 10 tona otpada na dan ili imaju ukupni kapacitet veći od 25.000 tona", stoji u priopćenju.

Iz Upravnog suda navode da je na objavi presude "ukratko izneseno da je nezakonitost utvrđena u dijelu rješenja što se odnosi na potrebu izrade temeljnog izvješća kao dijela sadržaja stručne podloge zahtjeva za ishođenje okolišne dozvole".

Navode i da taj sud nije našao utemeljene argumente tuženika Ministarstva zaštite okoliša i energetike da izrada temeljnog izvješća nije potrebna jer je riječ o novom postrojenju budući da takav zaključak nije utemeljen u odredbama propisa kojima je regulirano predmetno upravno područje.

U priopćenju još stoji da u preostalom dijelu dozvole sud nije našao nezakonitosti, da u tom sporu nije odlučivano o drugim elementima cjeline zahvata ni o ostalim spornim pitanjima vezanim uz zahvat te da zato na ta pitanja današnja presuda ne utječe.

"Nije odlučivano ni o postupanju Ekoplusa u praksi, što podliježe nadzoru nadležnih upravnih tijela u zasebnim postupcima, već isključivo o zakonitosti spomenute okolišne dozvole, u tekstu u kojem je izdana", priopćio je Upravni sud.

Kao zainteresirana strana u sporu je sudjelovao i nositelj zahvata Ekoplus, koji upravlja Marišćinom. (Hina)

Šokantne USKOK-ove snimke: Kako se dogovara zapošljavanje preko veze i izmišljaju radna mjesta