Osijek je postao jedini grad u Hrvatskoj čiji stanovnici mogu odvajati šest različitih vrsta otpada a da ne moraju izuti svoje kućne papuče. Uz postojeće spremnike, u stambene zgrade stigle su i prve posude za staklo i metal.

Galerija Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota (Foto: Dnevnik.hr) Razvrstavanje smeća (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Razvrstavanje smeća (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +1 Smetlari u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Bacaju karton, papir, plastiku i biootpad, a od sada i staklo i metal. Odvajanje otpada Osječanima je omogućeno na kućnom pragu. Pred stambene zgrade stigli su prvi od ukupno 3000 sivih spremnika za staklo i metal. Do kraja godine svaki će ulaz imati po šest različitih posuda, a odvajanje će biti omogućeno i u kućama.

Vezani članci Sramotni grafit na zidu osječke bolnice Osječki liječnik o sramotnom grafitu koji je osvanuo na zidu bolnice: "Iza ovih prozora leže bolesnici na respiratoru..." Maja Vonić Nemilosrdna Španjolka voljela je mlade: Kako se grad na istoku Hrvatske borio s epidemijom prije 100 godina i danas

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota iznio je detalje funkcioniranja razvrstavanja otpada. “Nastavljamo sa podizanjem razine odvojenog prikupljanja otpada, što se kaže, od vrata do vrata, upravo na onom mjestu gdje otpad i nastaje. Prikuplja se ona vrsta otpada koju se može dalje iskoristiti i uporabiti“, kaže Piližota.

To od Hrvatske traži i Europska unija. Do kraja 2020. godine očekuje odvajanje najmanje 50 posto komunalnog otpada. Direktor Unikoma Davor Vić zna točno koliko smo do sada dostigli. “Trenutačno smo na 25 posto, očekujem da ćemo nagodinu ovime skočiti na nekakvih još 10 posto“, rekao je Vić.

Od Osijeka su bolji Čakovec, Koprivnica, Slavonski Brod i Varaždin, a zaostaju Zagreb, Rijeka, Split, Pula i Zadar. Spremnici za biootpad koje su gradovi prijavili preko Fonda za zaštitu okoliša još se čekaju. Posude za staklo i metal Osijek je odlučio platiti sam.

Ukoštac s otpadom uhvatio se i osječki Ukop. Na 20 groblja u Osijeku svake se godine prikupi više od 2000 prostornih metara odbačenih plastičnih lampiona. Riječ je o otpadu koji je teško i reciklirati i zbrinuti. Zbog toga su spuštanjem cijena odlučili poticati kupovinu ekološki prihvatljivijih staklenih lampiona čiji je udio u odnosu na plastične svega 5 do 10 posto.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju