Ilustracija (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL)

Grad Osijek je izdao upozorenje građanima zbog povećane koncentracije prizemnog ozona.


Iz ureda gradonačelnika Osijeka uputili su upozorenje građanima koje pozivaju da ostanu u zatvorenom prostoru između 10 i 19 sati.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Marin Tironi/PIXSELL) Temperature rastu do +37: Meteorolozi izdali upozorenje, posebno se trebaju pripaziti stanovnici ovih dijelova Hrvatske U Europi toplije nego u Dolini smrti (Foto: AFP) Gore nego u Dolini smrti: Europa gori na više od 40 Celzijevih stupnjeva, val vrućine izaziva požare i odnosi živote

"Sukladno informaciji koju smo dobili od Centra 112 i zamolbi da obavijestimo javnost, upozoravamo građane da se zbog visokih koncentracija prizemnog ozona ne preporuča boravak ni fizička aktivnost na otvorenom prostoru u vijeme najveće osunčanosti, dakle između 10-19 sati", stoji, između ostalog, u upozorenju.

Građane pozivaju da se sklone sa sunca i da ostanu u zatvorenom prostoru. "Posebna preporuka vrijedi za malu djecu, starije osobe, kronične bolesnike i trudnice, osobe slabog zdravlja i osjetljve osobe", kaže se u priopćenju.

Pretjerano nakupljanje ozona u donjim slojevima atmosfere predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje na način da izaziva glavobolju, iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne puteve.