Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Došli i do Opatije

I dalje bez rješenja za stanovnike Ilovika: "Oni se bore za svoj džep, a mi se borimo za svoj život"

Izrezane gume na automobilu, prijetnje, navodni fizički nasrtaji, laži - sve je to ukratko opis ne nekog filma već situacije koja iz dana u dan sve više eskalira na gradilištu trajektne luke Mrtvaška na Malom Lošinju. Dok mještani tvrde da ih - županijska vlast ignorira - župan ih optužuje da opstruiraju projekt.

Gotovo svi stanovnici Ilovika u četvrtak su stigli u Opatiju. Poruke koje šalju su i više nego jasne. "Oni se bore za svoj džep, a mi se borimo za svoj život, i mi nećemo dozvoliti da nas netko uništi", rekla je jedna od sudionica prosvjeda.

S druge strane, vrlo je jasna i poruka iz Županije. "Oni zapravo opstruiraju projekt, jer nema nijedan razlog da se ne napravi projekt zbog kojeg će svima biti bolje, pa i Ilovčanima. Znači, ispunjeno je sve što su tražili", rekao je Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić na gradilištu u Malom Lošinju - 2 čudna priča s lošinja Ravnatelj Županijske lučke uprave obećao da će na gradilištu stalno biti zaštitari. No brzo je uslijedilo iznenađenje...

Predstavnik Mjesnog odbora Ilovik na tu je izjavu reagirao kratko i jasno. "Dakle, župan laže", rekao je.

No da su u laži kratke trebali bi znati i u Lučkoj upravi Mali Lošinj. Dnevnik Nove TV pitao je koliko su do sada potrošili na zaštitare koji čuvaju parkirane automobile koji već mjesecima stoje na gradilištu i kako oni tvrde, koče projekt vrijedan 80 milijuna kuna. Konkretan odgovor nije stugao. Podatke je moguće naći na registru ugovora.

Prema objavljenom registru, za usluge tjelesne zaštite za sada je potrošeno više od 496 tisuća kuna.

Tko je platio zaštitare?

"Zaštitari su tu i inače bili, sada će, kao što i sami vidite, bit će tu stalno", rekao je Filip Balija, ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj. Međutim, postavilo se pitanje tko ih je, i čijim novcem, platio da se pojave na uključenju uživo u Dnevniku Nove TV.

Iz Županijske lučke uprave rekli su da je "izvođač radova angažirao zaštitare na tadašnjem "live" javljanju". Slijedom ovog odgovora, upit je poslan izvođaču radova, koji su demantirali ovu tvrdnju. "Naša stranka nije angažirala zaštitare na predmentnom gradilištu", rekli su.

Pročitajte i ovo Marija Bonić - 2 Umjesto zarade - imaju trošak Zbog radova ostali bez vode, ali ne i bez računa. Odgovor investitora ih iznenadio, a gdje curi - odmah otkrio reporter Dnevnika Nove TV

"Na gradilištu je zabranjeno ostavljanje osobnih automobila, a danas smo dobili informaciju da je blokirana državna cesta. Dakle, upravo ovim aktivnostima nezakonito se onemogućava pristup izvođaču radova", rekao je Loris Rak, predsjednik upravnog vijeća ŽLU Mali Lošinj.

Na optužbe lučke uprave da pojedinci manipuliraju informacijama u korist privatnih interesa oglasila se i Jadranka Matas, predsjednica mjesnog odbora Mali Lošinj. "Imam agendu da teta Klara može doći do doktora do kojeg nije mogla ići 6 mjeseci. Imam agendu da svi ovi ljudi normalno žive kako smo radili i živjeli godinama", rekla je.

Iz malološinjske Lučke uprave tvrde kako su o svemu obavijestili i pravosudna tijela te da brzo očekuju reakciju pravne države. Od svih problema koje imaju u lučkoj upravi se pitaju što bi bilo da netko u Zagrebu blokira u potpunosti promet vukovarskom ulicom na nekoliko dana?


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene