Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovoreno još 2001.

Skladištit ćemo nuklearni otpad iz Krškog: 'To nam ne treba k'o ni treće oko u glavi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici se protive, a stručnjaci poručuju da je sve bezopasno za ljude i prirodu.

Polovica nuklearnog otpada iz nuklearne elektrane Krško trebala bi završiti u Hrvatskoj. Tako su se dogovorili premijeri Račan i Drnovšek 2001. godine. A Hrvatska je za idealnu lokaciju za nuklearni otpad izabrala - Dvor. Stanovnici Dvora ne žele nuklearni otpad u blizini svojih kuća i polja. Dok se stanovnici protive, stručnjaci im poručuju - bezopasno je za ljude i prirodu, a dobit ćete 8 milijuna kuna svake godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podrhtavanje tla Kod Krškog zatreslo 2.6 po Richteru, potres se osjetio do Zagreba: "Kao da mi je netko pogurao krevet" Slika nije dostupna Žele biti ekološki kraj Počelo potpisivanje peticije protiv odlaganja nuklearnog otpada kod Dvora

Stanovnici Dvora ne žele, kažu, nuklearni otpad u svom dvorištu.

'To nam ne treba k'o ni treće oko u glavi što kažu. Ne, ne. Ovaj kraj treba ostat ovakav kakav je, priroda, čistoća, sve', rekao nam je jedan mještanin.

'Što će nam to. Hoće uništit omladinu. Ne treba nitko da živi ako to budu odlagali tu. Bolje da nas isele onda', kaže drugi.

'Ne, ne za nikoga to nije dobro. Ni za biljke. Ja bih to zabranila', rekla nam je jedna mještanka.

Trebamo li biti zabrinuti za sigurnost Hrvatske?

A država bi baš u podzemnom vojnom skladištu u Čerkezovcu 4 kilometra od Dvora čuvala sav hrvatski radioaktivni otpad zajedno s onim iz nuklearne elektrane Krško.

'Percepcija inače ljudi prema nuklearnom otpadu znate kakav je to. Moj je stav isti kao stanovnika općine dvor', rekao nam je načelnik Općine Dvor Nikola Arbutina.

Odlaganje nuklearnog otpada ne brine ministra zaštite okoliša.

'Postoji plan, postoji Državni zavod za nuklearnu sigurnost, dakle njihov resor i njihova nadležnost', kaže ministar Mihael Zmajlović.

'Opasnosti za prirodu i ljude nema'

A iz nadležnog nuklearnog zavoda ističu da se smrtonosni otpad čuva u zabetoniranim skladištima u brdu te da opasnosti za prirodu i ljude nema.

Hrvatska je siromašnija za još jednu obitelj - Ovo je njihova priča

Ispovijest oca žene-ubojice

'Procjene koje smo dosad izradili i scenariji koje smo analizirali pokazuju da bi utjecaj bio isključivo unutar samog objekta. Već na deset metara van objekta nema nikakvog utjecaja niti na zdravlje niti na okoliš', kaže mr.sc. Saša Medaković, ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost

Bez pristanka stanovnika ništa se ne smije raditi, a Hrvatska do ljeta Europskoj uniji treba predstaviti plan kamo će s nuklearnim otpadom.

Možda će na stav stanovnika Dvora utjecati informacija da bi zbog skladišta svake godine dobili 8 milijuna kuna-dva općinska proračuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene