Dijele ih kilometri, različite općine i županije, ali jedno im je svima zajedničko – žive u Brestovcu. Svake godine stanovnici četiri različita hrvatska Brestovca dolaze jedni drugima u goste, natječu se u sportu i druže. I tako već više od dva desetljeća.

Galerija 21. Susret Brestovaca - 1 21. Susret Brestovaca - 2 21. Susret Brestovaca - 3 +0 21. Susret Brestovaca - 4

Predstavnici četiri različitih Brestovaca iz cijele Hrvatske okupili su se kako bi se natjecali u sportu i družili.

"Najbolji su Brestovčani i Brestovčanke, da se razumijemo. To je prije svega, to je dika svih četiriju Brestovca", rekao je Mladen Valjak iz Brestovca Orehovičkog.

Svake godine u kolovozu okupe se u drugom Brestovcu i provjere tko je među njima najbolji.

"Imamo 13 disciplina, gdje su takmičenja od malog nogometa, pikada, šaha, potezanje konopa", rekao je Ivica Đurčević, organizator 21. Susreta Brestovaca, novinarki Dnevnika Nove TV Marini Bešić Đukarić. 

Tu su i natjecanje vatrogasaca, ženska odbojka, trčanje, ribolov.

"Zajedništvo i sloga. Skupite 55-60 ljudi koji idu u goste, a kad ste domaćin trebate i puno više", rekao je Valjak.

Dražen Mavrić, predsjednik Uprave Nove TV "Bio je institucija hrvatskog novinarstva i sinonim za iskrenost. Nedostajat će nam": Emotivan oproštaj predsjednika Uprave Nove TV od Mislava Bage

Mario Jurič Žena koju je pogodio grom na plaži u Splitu, bori se za život: "Sve je izgledalo stravično, pokušala se skloniti"

To okupljanje traje već više od dva desetljeća i prenosi se s generacije na generaciju.

"Prijašnjih godina je bila malo starija struktura, ove godine spojili smo mladost i iskustvo", rekao je Željko Čop iz Garešničkog Brestovca.

Svaki Brestovac po nečemu je specifičan.

"Naš Brestovac je ujedno i središte općine, što kod ovih drugih nije slučaj", rekao je Zdravko Mandić, načelnik Općine Brestovac, a Drahoslav Herout iz Brestovca Daruvarskog je istaknuo: "Mi smo Općina Končanica gdje je većina češko stanovništvo."

Hrvatska ima brojna naselja koja dijele iste nazive: čak 10 Poljana, četiri Slatine, tri Smokvice, dvije Opatije. No, samo se ovi mještani sastaju i druže, a rezultat natjecanja manje je važan. Kakav god bio, pobijedit će Brestovac.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju