Obavijesti Video Pretražite Navigacija
navali narode

Prvo jutro stiglo 310 prijava za subvencionirane stambene kredite, evo tko se sve može prijaviti i do kada

Kreću subvencije za kredite za APN stanove - 6
Kreću subvencije za kredite za APN stanove - 6 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kreću subvencije za kredite za APN stanove - 6 Kreću subvencije za kredite za APN stanove - 6 Foto: DNEVNIK.hr Darko Horvat Darko Horvat Foto: DNEVNIK.hr Silva Svalina Silva Svalina Foto: DNEVNIK.hr Dragan Hristov Dragan Hristov Foto: DNEVNIK.hr +4 Kreću subvencije za kredite za APN stanove - 5 Galerija 1/9 >>
Krenuo je novi krug prijava za subvencionirane stambene kredite. Ovog puta 14 banaka ponudilo je najniže efektivne kamatne stope do sad. U APN-u i u ovom, petom krugu, očekuju velik interes.

Posljednje dvije godine Silva Svalina stanuje u svom stanu. Za kupnju nekretnine odlučila je iskoristiti pomoć države. "Još tri godine, u slučaju da ne dobijemo djecu, ćemo imati subvenciju APN-a 30 %", kazala je Svalina. U slučaju da dobije djecu sve se će prolongirati za godine po djetetu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uskoro prijave Poznate su kamatne stope za APN kredite: Velike razlike među bankama, pogledajte koja je najpovoljnija Ilustracija Ništa od stabilizacije tržišta Slijedi još jedna runda APN-ovih kredita: Hoće li cijene nekretnina opet odletjeti u nebo? "Bilo koji pristojan stan košta više od tog iznosa"

U ponedjeljak je krenuo novi krug prijava. Prvog jutra stiglo je 310 zahtjeva. "Vidimo da su banke zainteresirane i korisnici tako da se nadamo da će opet biti velik interes", kazao je direktor APN-a Dragan Hristov.

Kredite nudi 14 banaka po efektivnim kamatnim stopama od 2,12 posto do 3,5 posto. U četiri dosadašnja kruga odobrena su 13.022 subvencionirana kredita. U obiteljima koje koriste subvencije rođeno je 1751 dijete. Kupljeno je više od 8000 stanova, a upola manje kuća.

Traže se i kuće na periferiji

Najviše korisnika i dalje je u velikim gradovima, no traže se i ruralna područja.

"Traže se nekretnine na zagrebačkoj periferiji, u zagrebačkoj županiji i ne samo u zagrebačkoj županiji, dakle ruralna sredina postaje ponovno aktualna i atraktivna", kazao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

U okolici Varaždina kuću je pronašla peteročlana obitelj Džeko. Ovih dana sređuju papirologiju.

"Uvjeti koje APN nudi su puno povoljniji nego na običnom stambenom kreditu. Od procjene nekretnine do kamatne stope, pa i sama subvencija koja se osjeti na mjesečnoj razini", rekao je Mišo Džeko iz Udruge Obitelji 3plus.

"Ako imaju sreće da potrefe sve ili se jave specijalistima koji im mogu pomoći, onda se može odraditi u tjedan dana kompletno sve od procjene, obrade kredita, odobrenja i slanja u APN", istaknuo je kreditni posrednik Vjeko Peretić.

Ministar Horvat je zadovoljan. Radni rođendan nije mu teško pao. U proračunu je za isplate do kraja ove godine osigurano 10 milijuna kuna. Za ovu mjeru u idućoj godini osigurat će se od 160 do 190 milijuna kuna.

Prijave traju tri tjedna

Planirano je i unaprjeđenje - zajednički efekt ove mjere i POS-ove stanogradnje.

"Da i u tom konceptu POS-a dobiju priliku da nekoliko godina konzumiraju stanarsko pravo dok ne dođu do financijske mogućnosti dobiti kredit i kreditnim angažmanom rješavati svoje stambeno pitanje", objasnio je ministar Horvat.

Prijave za 5. krug traju najmanje 3 tjedna ili dok se ne utroše sredstva. Prijaviti se mogu svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene