Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što zapravo znači standstill

Ekonomski analitičar objašnjava: ''Ovaj aranžman omogućuje primirje''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Standstill ugovor službeno je stupio na snagu potpisom između banaka i tvrtke Agrokor - izvijestili su iz Erste banke.

Ugovor su potpisale banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika, a i ostali financijski vjerovnici Agrokora pozvani su pridružiti se sporazumu. Za Novu TV u nedjelju navečer je iz Agrokora potvrđeno da je ugovor potpisao i Ivica Todorić.

Pročitajte i ovo Slučaj Agrokor; ilustracija - 3 U slučaju Agrokor Hrvoj Šipek zatražila zaštitu zakonitosti vještačenja, Todorić: "Ovo je sramota za pravosudni sustav Hrvatske" Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno"

"To obavezuje one potpisnike da ne poduzimaju ni na kakav način naplatu svojih potraživanja. To se radi uobičajeno u tim kriznim situacijama da se smire vjerovnici i da se dobije vrijeme za izradu plana restrukturiranja'', objašnjava Damir Novotny, ekonomski analitičar. "Stabilizacija Agrokora i svih njegovih poduzeća zahtjevat će minuciozan, uporan, temeljit i dugotrajan rad na pripremi jednog plana restrukturiranja koji bi se mogao provesti, nadamo se, u što je kraćem mogućem vremenu. Ovaj aranžman omogućuje primirje", nadodao je Novotny.

"Mislimo na sve, i na male i velike dobavljače, i male i velike banke. Pokušavamo okupiti sve tako da postignemo sveobuhvatni dogovor da svi budu zadovoljni i da sve profunkcionira", kaže Marko Njavro iz Zagrebačke pivovare.

"Dobavljači su do sada radili ozbiljan posao i mi nećemo biti ta karika koja će slomiti cijelu priču", izjavio je Mato Škojo iz Mlinara. 

Teški zadatak upravljanja Agrokorom i restrukturiranja, po svemu sudeći, pripast će Antoniju Alavarezu III - konzultantu s velikim iskustvom na tom području. On će se prvo pridružiti postojećem upravnom odboru Agrokora, a potom možda i preuzeti fotelju Ivice Todorića. No njega će svi morati slušati. Nakon toga će prema procjeni, dio ili cijela postojeća garnitura menadžera, biti zamjenjena nezavisnim stručnjacima po volji banaka. No to ne rješava problem Agrokorovih tvrtki, njih deset najvećih još uvijek je u blokadi.

"Dok se ne napravi nekakav plan restrukturiranja i vlasničkoga preustroja, odnosno promjena u ovlaštenjima i odgovornostima postojeće uprave, takav strani savjetnik ili menadžer ne može imati nikakve izvršne ovlasti", tvrdi Novotny.

Posebnu pozornost privlači Konzum kojem su svi računi blokirani, osim onog otvorenog u petak koji je zaštićen od ovrha. Pokušali smo doznati kako je moguće da je taj račun otvoren, u koju svrhu, koliko je na njemu sredstava - naši brojni upiti ostali su većinom neodgovoreni. Iz Fine tek poručuju: "Postupanje Karlovačke banke vezano za otvaranje računa Konzuma d.d. s oznakom izuzeća od prisilne naplate nije prvi slučaj u Hrvatskoj, odnosno, u JRR-u postoje računi i drugih poslovnih subjekata za koje je banka prilikom dostave podataka o računu u JRR upisana oznaku izuzeća od prisilne naplate."

S obzirom na to da Agrokorove tvrtke imaju zasebne uprave i to bi direktoru za restrukturiranje mogla biti prepreka.

Damir Novotny pojašnjava: "Agrokor je samo dioničar u tim društvima, u Mercatoru osobito, ali i u drugima, Ledu, Jamnici i Belju je samo jedan od dioničara. Većinski, ali ne jedini, prema tome ta društva moraju, njihove uprave moraju preuzimati odgovornost i prema našem zakonu te uprave ako je firma nelikvidna moraju proglasiti stečaj."

Nakon četiri dana u minusu i burza se oporavlja. Dionice Agrokorovih tvrtki rasle su od 4 do 16 %. No unatoč tome, smatra stručnjak, situacija je daleko od stabilne.


Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene