Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Agencija Standard&Poor's snizila je kreditni rejting Agrokora sa CC/negativno/C na SD/--/SD, jer koncern nije platio kupon 1. svibnja na svoju obveznicu koja dospijeva 2019. godine, vrijednu 300 milijuna eura.


S&P navodi da je Hrvatska 6. travnja donijela Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja koji Agrokoru ograničava plaćanje kamata ili glavnice po dugovima tijekom narednih 12 mjeseci. Navodi također i da je plaćanje bankovnih dugova trenutno zamrznuto, sukladno standstill sporazumu Agrokora i njegovih najvećih kreditora.

Vezani članci Ivica Todorić Ivica Todorić oglasio se o optužnici: "To je politički akt premijera Plenkovića. Istina o Agrokoru neće stati" Slika nije dostupna Sporazumni otkaz za 32 zaposlenika koncerna Agrokor

"Prema našim kriterijima, smatramo da je sve ovo gore navedeno jednako stečaju, jer ne očekujemo da će Agrokor biti u stanju podmirivati svoja dugovanja unutar razdoblja počeka od 30 dana", stoji, među ostalim, u priopćenju Agencije. 

Dodaju i da nepodmirivanje duga iznad 20 milijuna eura za Agrokor predstavlja neizvršavanje novčanih obveza. Riječ je o obveznici vrijednoj 300 milijuna dolara koja na naplatu stiže 2020. godine te za obveznicu koja na naplatu stiže također iste godine, a vrijedna je 325 milijuna eura.

Zbog novog hrvatskog Zakona ne očekuju da će Agrokor biti u stanju provesti plaćanja tih obveznica u idućih 12 mjeseci. 

Rejting Agrokora su snizili na SD umjesto na D jer Mercator, čija je imovina izvan Grupe, i dalje podmiruje financijske obveze.

Rejting Agrokora je S&P 5. travnja snizio na CC te se navodi da će trenutni SD ostati na snazi dok se ne restrukturiraju financijske obveze koncerna. 

Podsjetimo, rejting agencija Moody's srušila je kreditni rejting Agrokora u travnju dodatno za jedan stupanj, s Caa1 na Caa2 te podigla vjerojatnost njegova stečaja sa Caa1-PD na CA-PD, zadržavši negativne izglede.