Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lex Agrokor u Saboru

Zastupnici se ražestili: "Tko sada upravlja Agrokorom?"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, tzv. lex Agrokor, u Saboru je u srijedu branio premijer Andrej Plenković. Oporba je zakon dočekala "na nož" optužujući Vladu da pogoduje Agrokoru i velikim tvrtkama.

"Ovo nije lex Agrokor. Ovo je zakon kojim hrvatska država, vlada i velika većina u saboru štiti interese hrvatskog gospodarstva, radnika i zaposlenika Agrokora, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, dobavljača i svih dionika koji su uključeni u proces svega što se zbiva u našoj najvećoj kompaniji", poručio je Plenković i u dosta dramatičnom tonu pozvao zastupnike oporbe na jedinstvo, da podrže zakon.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova

13:40 - U Saboru je određena stanka do 15 sati kada se nastavlja rasprava o tzv. lex Agrokoru. Prijavljeno je 10 klubova te 24 pojedinačne rasprave za što će, prema procjeni Milijana Brkića, potpredsjednika Sabora, trebati oko osam i pol sati, i to bez replika i odgovora.

13:38 - Miro Bulj, zastupnik Mosta, upitao je tko sada vodi Agrokor.

"Tko sada upravlja Agrokorom? Kao da je Kraljevina Alvareza III", kazao je Bulj. Predložio je da se za Agrokor što prije pokrene predstečajna nagodba.

13:15 - Sabina Glasovac (SDP) podsjetila je kako je u privatizaciji u Zadru uništeno 12.000 radnih mjesta.

"Gospodarski sustav mogao se zaštititi samo tako da se sprječavao monopol na tržištu i štitile radnice s plaćom od 2000 kuna, onda kada se nisu plaćali mali dobavljači. Posljedice su jasne i netko je za to kriv. Ovaj zakon nije pravedan jer pogoduje krupnima i velikima", kazala je Glasovac.

Plenković: "U dvije minute se može puno toga reći. U cijeloj Dalmaciji niti jedan grad se nije razvio tako kao Zadar od 90-tih. Ako zakon po vašem mišljenju nije pravičan, namjera je Vlade da svi budu zastupljeni, i mali i veliki. Vjerujem da kad se stišaju političke konotacije, vidjet ćete da je to prava intencija zakona".

12:44 - Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) kazao je kako je "ministar Marić za Božić izmislio kredit od 300 milijuna kuna za poticanje izvoza Agrokoru".

"Zašto je dao taj kredit ako je znao kakva je situacija i da ga neće moći vratiti? Što se mene tiče sve vlade do sada su odgovorne, dovele su nas u talačku krizu", ustvrdio je Sinčić kazavši kako je predloženi zakon loš.

Njegov kolega Ivan Pernar kazao je Plenkoviću da prosipa puno velikih riječi.

"Novi zakon ne štiti dobavljače. Ja ću ovaj zakon zvati lex Plenković jer je država u gorem stanju nego Agrokor. Isti model financiranja koji je odveo Agrokor u propast koristi i država. Agrokoru više nema spasa, a vi samo ozakonjujete jedan model", kazao je Pernar.

"Dobro, vidim da i vi imate sugestije na ime zakona. Možete podnijeti amandman", ironičan je po tko zna koji put danas bio premijer.



12:36 - Na pitanje Vesne Pusić (HNS) hoće li država preuzeti Agrokorove dugove, Plenković je odgovorio kategorički: "Ne."

"Koncern i sve njegove kompanije su dionička društva. Država ne postaje vlasnik Agrokorovih tvrtki što bi neki htjeli. Vrlo preciznim reguliranjem instituta najstarije tražbine omogućuje se pravni okvir, da u trenutku kada se podvuče crta, kada dođe netko drugi, može doći do situacije da kreditor koji procijeni: država ovdje ozbiljno vodi računa o svojim interesima, kako bi taj kreditor osigurao novu likvidnost, znajući da će njegova tražbina biti prva na redu a ne zadnja", odgovorio je premijer.

"HDZ je stvarao Kutle, Guciće, Nadana i Joze"

12:28 - Branimir Bunjac (Živi zid): "Ovo je zakon za jednoga čovjeka i trebate reći da je cijelu zemlju pretvorio u svojeg taoca. I taj čovjek mora otići. Vaša je stranka stvarala Kutle, Nadana i Joze, Guciće, i sad imate obraza tražiti od građana da podrže vašu promašenu politiku. Vi ste stvarali gazde pa ih sada izvolite i maknuti."

"Ja odgovaram za moju Vladu, moj mandat HDZ-a i predlažem rješenja u skladu sa Ustavom. Moja je odgovornost za budućnost i zato je ovaj zakon pred vama," odvratio mu je premijer.

12:19 - Anka Mrak Taritaš (HNS) upitala je premijera ima li neke informacije o Zagrebačkom holdingu s obzirom da je i ta tvrtka među onima na koje bi se odnosio zakon o sistemskim tvrtkama. 

"Cijenim vašu kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba, ne znam jel tu Drago Prgomet pa da i on nešto kaže. Djelujete mi kao da pažljivo čitate zakone, a vjerujem i da o ZGH znate više nego ja pa da ima nešto da bi to već naznačili", odvratio je Plenković. 

12:05 - "Sve ovo što govorite bilo bi dobro da je danas 5. ožujka. Vi se ponašate kao da imate sve vrijeme ovog svijeta! Vaši ministri su morali znati što se događa. Umjesto da ste prije mjesec dana posjeli sve dionike, vi to sada radite", poručio je premijeru Goran Beus Richemberg (HNS).

"Mislite da se zakon napisao sam za sebe, za jednu noć?", upitao je Plenković zastupnika. Podsjetio ga je kako je riječ o privatnoj kompaniji koja ni do sada kod zaduživanja ništa nije pitala vladu. 

"Regairali smo pravodobno, i onako kako možemo. Ni vi ni ja ne možemo vratiti vrijeme", ustvrdio je premijer.

Plenković: "Pa vi nemate pojma..."

11: 54 - "Ovo je posljedica vašeg manekenskog hoda po Ukrajini!" replicirao je Plenkoviću Željko Jovanović (SDP).

"Vaša aluzija na Ukrajinu, to je stvarno iritantno. Govoriti nekoj Vladi da se ja šećem po Ukrajini - pa vi nemate pojma, ni o vanjskoj politici ni o međunarodnom pravu", uzvratio mu je premijer.

Jovanović se požalio predsjedavajućem Gordanu Jandrokoviću da ga je premijer omalovažavao, na što mu je ovaj odgovorio da je i on radio isto.

Onda je u obranu kolege stao Maras.

"Ja ću reći da vi nemate pojma o ekonomiji, a to je puno opasnije od toga da kolega Jovanović nema pojma o vanjskoj politici", ustvrdio je Maras.

11:47 - Ivan Vrdoljak (HNS) upozorio je premijera da ne omalovažava zastupnike.

"Ja sam vam se ponudio prije mjesec dana. Vi me danas pozivate na dijalog! Ja sam vas pozvao prije mjesec dana. Vi ste se bavili arhivima, a danas je milijardu kuna blokade. Za to vrijeme država se naplatila za 600 milijuna kuna poreznog duga. A dobavljači su blokirani," kazao je Vrdoljak prilično bijesan.

"Joj, kolega Vrdoljak, bili ste u petak na sastanku, nasmiješeni, ljubazni! Nudili ste mi supermena za povjerenika...", odgovorio mu je Plenković na što je Vrdoljak doslovce "poludio": "Lažete da sam bio ljubazan!"

Vrdoljaka je jedva smirio Jandroković i to doslovce riječima: "Smiri se..."

11:46 - Siniša Hajdaš Dončić (SDP) predložio je premijeru Plenkoviću da njega imenuju za povjerenika u Agrokoru. Ili ministra Zdravka Marića. 

"Veliki vjerovnici će imati većinu i o svemu odlučivati! Bez donošenja promjena Stečajnog zakona nema spasa Agrokoru, nema spasa Konzumu! Tko će dati novac Agrokoru ako nema garancije senioriteta... ali ne kao u zakonu koji predlažete, već promjenom stečajnog zakona u kategorijama senioriteta i klasteriziranjem dobavljača u nekoliko skupina", rekao je Hajdaš Dončić.

"Mislio sam da su Zagorci navek dobro razumjeli Hrvate"

Plenković je oštro odgovorio da Dončiću treba prevoditelj.

"Mislio sam da su Zagorci navek dobro razumjeli Hrvate jer se zakon koji se predlaže bavi tim problemima."

"Nemojte biti nervozni premijeru Plenkoviću", dobacivao mu je iz klupe Maras koji ipak nije uspio izbaciti Plenkovića iz takta stalnim upadicama pa mu je u jednom trenutku pomirljivo rekao: "Joj, Maras, daj. Poslije ćemo razgovarati na kavi. Facebook, Twitter...Najjači si."

11:41 - Gordan Maras (SDP) prvi je replicirao premijeru.

"Ja ne pristajem dijeliti i preuzimati vašu odgovornost za loše odluke koje donosite u ime RH, pogotovo one koje su usmjerene na interese jedne tvrtke i malog broja ljudi. Ovo je zakon o Agrokoru, ovo je zakon o Todoriću, zakon kojim želite prikriti kako je problem nastao, interesnu povezanost vaše vlade koja je pupčanom vrpcom povezana s Agrokorom. O toj povezanosti mogli bi govoriti satima. Imamo indicije da je vaša vlada i ona prijašnja doprinijela da problem u Agrokoru eskalira. Želim vaš odgovor da li ministar Marić koji je došao iz Agrokora odlučuje o bilo čemu u vezi Agrokora?" upitao je Maras.

Premijer mu je odgovorio: "Ništa bolje od vas nismo ni očekivali. Pretvarate se u šampiona demagogije. Reći da smo moja vlada i ja vezani pupčanom vrpcom Jeste li pročitali zakon? E onda imate problema razumijevanja, logike i shvaćanja situacije. Kolega Marić se izuzeo od svih odluka koje su vezane uz ovaj zakon o kojemu je danas riječ. Ne odnosite raspravu u ono što je nebitno. Ovaj zakon bitan je i za vašu plaću."

11:32 - Detalje zakona zastupnicima predstavlja potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

11:10 - "Ovo nije zakon za Ivicu Todorića, ovo nije lex Agrokor, ovo je zakon kojim hrvatska država, vlada i velika većina u saboru štiti interese hrvatskog gospodarstva, radnika i zaposlenika Agrokora, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, dobavljača i svih dionika koji su uključeni u proces svega što se zbiva u našoj najvećoj kompaniji. Hrvatska javnost toga treba biti svjesna", poručio je Plenković.

Istaknuo je kako je zakon pisan u skladu s Ustavom. Naveo je kako u slučaju Agrokor postoje dva scenarija.

"Scenarij A - odvija se trenutno. Vlasnik, uprava, očito kroz proces dijaloga sa svim vjerovnicima i dobavljačima nastoji pronaći rješenje. To rješenje podrazumijeva novu likvidnost, spremnost kreidtnih institucija da kompaniji daju svježi novac. On treba poslužiti za poslovanje, plaće radnika, namirenje poreznih obveza i onih prema dobavljačima, i malih i velikih. Taj scenarij podrazumijeva i proces restrukturiranja. Ukoliko bi se postigao dogovor, tada postoji mogućnost da se odvija scenarij A", kazao je Plenković. 

U pojašnjenju takozvanog scenarija "B", koji se naslanja na sam prijedlog Zakona o kojem se danas raspravlja u Saboru, Plenković je naglasio da je važno da država, u trenutku kad i ako propadne scenarij "A" i dogovor između Agrokora, njegovih vjerovnika i dobavljača, krene u provedbu samog Zakona o sistemskoj upravi.

"Drage kolegice i kolege, nemamo izbora..."

"S ciljem i namjerom da izvanredni povjerenik, kojeg će imenovati Trgovački sud u Zagrebu, prema odredbama ovog Zakona, a na prijedlog Vlade, bude onaj sa svojim zamjenicima, uz tijesne konzultacije s vjerovničkim vijećem, uz savjete savjetodavnog vijeća, a naravno u cilju, a to je ono što je ključ, u cilju najboljem i najprofesionalnijem, interesa gospodarskih i financijskih Republike Hrvatske, djeluje na dobrobit svih dionika procesa", poručio je premijer saborskih zastupnicima.

"Nije isto tko provodi proces restrukturiranja. Ako on dolazi na poticaj Vlade Republike Hrvatske, na poticaj države, onda osoba ili osobe koje tamo dođu, moraju voditi jednaku brigu o zaposlenici u Konzumu, kojoj svako od vas povremeno dolazi, o interesu OPG-a, dobavljača, interesu financijskog krvotoka Republike Hrvatske i interesu našeg gospodarstva. I to je ključ. Molim vas da to razumijete", naglasio je Plenković.

"Nudimo scenarij B koji nudi sigurnosnu mrežu - nije ovo scenarij da ide prema podu jedna osoba, jedna kompanija. Taj koji ide prema podu je hrvatsko gospodarstvo. Očekujem od vas, pogotovo od kolega iz oporbe, da budete svjesni situacije i da oko ovog pitanja bez obzira na lokalne izbore i političke razlike pokušamo pronaći suglasje kao bitnu poruku za javnost, rejting agencije, kreditore, dobavljače... Mora doći trenutak kada se podvlači crta, prekretnica i kada je glavna stvar povjerenje. Razmislite dobro je li ovo tema u kojoj koristeći zdrav razum i nužnost hitnosti djelovanja zahtjeva minimum napora da pošaljemo poruku jedinstva", apelirao je Plenković. 

Pozvao je zastupnike da kažu svoje primjedbe na zakonski prijedlog i da je on spreman na dijalog.

"Svi ovo gledaju i očekuju jesmo li spremni na zajednički napor. Ali, drage kolege i kolegice, mi izbora nemamo. Najgore bi bilo ne činiti ništa", kazao je premijer.

10:58 - Lex Agrokor u Saboru će zastupnicima izložiti premijer Andrej Plenković.

10:10 - U Saboru je proglašena nova stanka do 11 sati, kada bi trebala ići i rasprava o tzv. lex Agrokoru, nakon što prijedlog prođe sva potrebna usuglašavanja na saborskim tijelima. 

10:00 - "Mi ekonomisti znamo da su ovi dani kritični, posebno likvidnost u cijelom sustavu. Ako u narednih 10 dana netko ne odobri kredit Agrokoru, moguće su nesagledive posljedice. Udio Agrokora u ukupnom dugu je 8 posto, odnosno 3,6 milijarde eura. Svi su to znali, ali nitko nije intervernirao. Znala je HANFA, znao je HNB, no nisu ništa poduzeli i treba tražiti odgovornost tih institucija", kazao je Lovrinović nakon stanke. Smatra da je zakon manjkavo pripremljen i da će pogodavati samo najjačim.

"U dužničko ropostvo mogao bi otjerati još nekoliko tisuća malih dobavljača i radnika", istaknuo je Lovrinović i poručio: "Tražimo od Vlade da imenuje svog predstavnika u Agrokor."

9:57 - Paralelno sa sjednicom Sabora održavaju se i saborski odbori koji također razmatraju tzv. lex Agrokor. Zakonski prijedlog dobio je zeleno svjetlo na Odboru za zakonodavstvo, a u tijeku je rasprava na sjednici Odbora za gospodarstvo.

9:41 - Zastupnik Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) zatražio je stanku kako bi ukazao na nove okolnosti u vezi slučaja Agrokor.

9:36 - Na početku sjednice Sabora usvojeno je šest novih točaka dnevnog reda među kojima je i zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH koji se donosi po hitnom postupku.

Milorad Batinić (HNS) kazao je da nema potrebe da se taj zakon donosi po hitnom postupku te da treba ići u dva čitanja jer je nedorečen i nerazumljiv i onima na koje se odnosi. Zatražio je da se glasa o hitnoj proceduri. Većinom glasova - 78 - odlučeno je da će zakon donositi po hitnom postupku.

SDP protiv lex Agrokora

Zakon bi se odnosio na kompanije s više od pet tisuća zaposlenih i obvezama većim od 7,5 milijardi kuna, a oporba je već kritizirala da se zakon donosi isključivo zbog Agrokora te da je neustavan i da štiti samo velike kompanije i vjerovnike.

SDP je na Odboru za pravosuđe tako odbio podržati lex Agrokor dok je HNS najavio amandmane.

Vladajući pak naglašavaju kako se zakon donosi isključivo zbog zaštite nacionalnih i gospodarskih interesa.

"Zakon se odnosi na velike kompanije koje se nađu u određenim poteškoćama, a njihov značaj i veličina imaju sistemski karakter za funkcioniranje hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava te u konačnici za ukupnu stabilnost zemlje", rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade s koje je zakon upućen u Hrvatski sabor.

Zakonom se uređuje postupak izvanredne uprave na maksimalno 15 mjeseci. Vlada bi predložila izvanrednog povjerenika kojeg onda odobrava i utvrđuje Trgovački sud u Zagrebu, i to ili na zahtjev samog dužnika ili na zahtjev vjerovnika, ali uz suglasnost dužnika.

Izvanredni bi povjerenik imao bi zadatak osigurati redovito poslovanje kompanije, omogućiti svježu likvidnost i krenuti u sustavan proces restrukturiranja u cilju održivosti tvrtke i očuvanja radnih mjesta.

Premijer Plenković je istaknuo kako cilj zakona nije "pomaganje bilo kojoj pojedinoj osobi niti konkretnoj kompaniji, nego pomoć kvalitetnom i normalnom funkcioniranju hrvatskog gospodarstva, našeg financijskog krvotoka i ukupnoj stabilnosti. Ako postupak stabilizacije i restrukturiranja ne uspije kompanija bi išla u stečaj.

Novi upravitelj Agrokora ništa ne obećaje

Hrvatskoj javnosti jučer se predstavio Antonio Alvarez III., glavni direktor za restrukturiranje Agrokora sa svojim timom. Najavio je da ne može ništa obećati kad je riječ o spašavanju Agrokora i njegovih zaposlenika te da je situacija iznimno složena.

"Nemamo mnogo vremena. Situacija je poprilično kritična. Nema jamstva da ćemo uspjeti. Ovo je jedna od najtežih situacija s kojima ćemo se suočiti. Sretao sam se s mnogo zahtjevnih poslovnih situacija u prošlosti, ali ova je iznimno zahtjevna. Tu sam da maksimiziram vrijednost svim stranama, da zadržim grupaciju na okupu", poručio je Alverez dodajući da je prerano govoriti o otpuštanju zaposlenih. 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene