Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Minula vremena

Otužan prizor u centru metropole: Štand nekad utjecajne stranke oboren na tlo

Prevrnut štand HSLS-a na Trgu bana Jelačića - 2
Prevrnut štand HSLS-a na Trgu bana Jelačića - 2 Lucija Očko/Cropix
Aktualno Galerija Prevrnut štand HSLS-a na Trgu bana Jelačića - 1 Prevrnut štand HSLS-a na Trgu bana Jelačića - 1 Foto: Lucija Očko/Cropix Prevrnut štand HSLS-a na Trgu bana Jelačića - 2 Prevrnut štand HSLS-a na Trgu bana Jelačića - 2 Foto: Lucija Očko/Cropix Prevrnut štand HSLS-a na Trgu bana Jelačića - 3 Prevrnut štand HSLS-a na Trgu bana Jelačića - 3 Foto: Lucija Očko/Cropix +0 Prevrnut štand HSLS-a na Trgu bana Jelačića - 4 Galerija 1/4 >>
Na glavnom zagrebačkom trgu posljednjih dana izmjenjivale su se stranke i pokušavale još nagovoriti pokojeg birača da u srijedu zaokruži baš njihovu listu. Među njima je bio i HSLS, nekad utjecajna politička opcija.

Danas slabo prepoznatljiva stranka, HSLS, na predstojeće parlamentarne izbore izlazi u koaliciji s HDZ-om. Prizor koji je u ponedjeljak, dan prije izborne šutnje, od nje ostao na Trgu bana Josipa Jelačića simbolično ilustrira realnost u kojoj se nekad velika politička opcija nalazi.

Njihov je štand na Trgu iz nepoznatog razloga ostao ležati oboren na tlo.

Pročitajte i ovo Svaki glas je bitan Svaki glas je važan Ne dopustite susjedu Peri, zbog kojeg nemate krov i lift u zgradi, da vas u srijedu opet zezne: Obucite se i izađite na izbore

Hrvatsku socijalno liberalnu stranku osnovao je još 1989. godine povjesničar Slavko Goldstein koji je okupio liberalne intelektualce tog vremena. Na čelu stranke naslijedio ga je Dražen Budiša, a veći dio ’90-ih bili su oporba vladajućem HDZ-u. Jedno vrijeme HSLS je vodio i istaknuti pjesnik, filozof i političar Vlado Gotovac koji se 1997. izdvojio i osnovao Liberalnu stranku.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Sasula uvrede Prijetila ravnatelju KBC-a jer nije dobila specijalizaciju: "Crknite Hercegovci, pi*ka vam materina ustaška'"

Pročitajte i ovo Tučnjava u gruzijskom parlamentu Zbog kontroverznog zakona VIDEO Kaos u parlamentu: Zastupnik tijekom govora dobio udarac u glavu, odmah izbila velika tučnjava

Na izborima 2000. godine kao dio lijeve koalicije u Sabor su ušli s 25 mjesta, no dvije godine kasnije suradnja s SDP-om je propala. Već na sljedećim parlamentarnim izborima HSLS dobiva tek dva saborska mandata te se i na kasnijim izborima vrti oko te brojke.

Stranku je od 2009. do 2019. predstavljao Darinko Kosor, a današnji čelnik je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene