Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Agencije za privremeno zapošljavanje krše ZOR

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencije za privremeno zapošljavanje u Hrvatskoj iznajmljuju radnike na leasing, odnosno zapošljavaju povremene radnike na poslove stalno zaposlenih, koji su za to gotovo upola manje plaćeni i bez ikakvih prava, na čemu i agencije i tvrtke dobro zarađuju, tvrde u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske.


U Hrvatskoj je trenutno 12 takvih agencija, preko kojih je povremeno zaposleno 4.000 radnika, planira se da će ih 2008. biti 14.000, a nastavi li se taj trend za desetak godina bit će ih preko 200.000, upozorava v. d. predsjednice SSSH-a Ana Knežević.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to"

Radnici zaposleni preko takvih agencija prijavljeni su na najnižu plaću od 2.169 kuna bruto, a zakida ih se i na plaćanju noćnog rada, te rada vikendom i blagdanom, izjavila je Knežević.

Tvrtke koje unajmljuju radnike preko agencije nemaju prema njima nikakve obveze, niti se na njih odnose prava iz kolektivnih ugovora, jer su oni zapravo zaposlenici te agencije, a ne poduzeća u koje se upućuju na rad.

Zapošljavanje preko takvih agencija opravdano je samo za pomoćne ili sezonske poslove, no kod nas se uglavnom radi o privremenom zapošljavanju na svim vrstama poslova, čime se krši Zakon o radu, tvrdi Knežević.

Prema procjenama SSSH-a, agencije za privremeno zapošljavanje na takvom leasingu s ljudima, uz učestalo kršenje odredbi ZOR-a, ostvaruju i po 30 posto provizije.

Prihod 12 registriranih agencija u ovoj godini je procijenjen na 38 milijuna kuna, od čega će im ostati gotovo 12 milijuna kuna, tvrde sindikalci.

Novinarima je pokazan preslik kartice za plaću jedne mlade žene s fakultetom koja je preko agencija Dekra bila privremeno zaposlena u Podravki. Ona je u mjesec dana zaradila samo 1.648 kuna za rad na traci za koji stalno zaposleni radnik Podravke prima 3.174 kune.


Uprava Podravke tvrdi kako se radi samo o eksperimentalnom zapošljavanju, i to isključivo sezonskih radnika, do kraja ove godine, a poslije će, nakon analize, odlučiti hoće li nastaviti koristiti usluge agencija poput Dekre.

SSSH traži da i agencije za privremeno zapošljavanje potpišu
kolektivni ugovor za svoje radnike, te da Hrvatski sabor napokon ratificira konvenciju 181. Međunarodne organizacije rada.

Konvencija jamči svim radnicima, pa tako i agencijskim, individualna i kolektivna prava, nediskriminaciju i jednako postupanje.

Savez samostalnih sindikata predlaže i pronalazak rješenja sličnog nizozemskom - nakon što agencijski radnik bude privremeno zaposlen tri puta, mora mu se ponuditi ugovor o radu na neodređeno vrijeme ili neka druga kompenzacija, kažu u SSSH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene