I dok su izvanpansionske bizarnosti pretjerano skupe, padaju cijene smještaja. No turistički djelatnici tvrde da to nije rješenje problema te da "rušenje" cijena znači i "rušenje" rejtinga destinacije.

Galerija Apartman (Foto: Dnevnik.hr) Martina Nimac Klacina, predsjednica zajednice obiteljskog turizma (Foto: Dnevnik.hr) Direktor TZ Šibenik Dino Karađole (Foto: Dnevnik.hr) +2 Apartmani (Foto: Dnevnik.hr)

Posljednja istraživanja kažu da cijene apartmana u srcu sezone ''idu dolje'' od 10 do čak 37 posto. ''S obzirom na to da imamo apartmane i na obali i u zaleđu, onda smo se nekako prilagodili tržištu. Turistima je zapravo značajna razlika onih 5 do 10 eura s kojima zapravo idemo malo niže'', objašnjava iznajmljivačica iz Šibenika Matea Jurić.

Vezani članci Turisti Odlične vijesti za hrvatski turizam: Premašen je ukupan broj noćenja iz cijele 2020. godine Pulska plaža Odlične vijesti: Više od milijun turista ljetuje na Jadranu, poznato koje županije su najposjećenije

Niže idu kako im apartmani ne bi zjapili prazni. ''Kapaciteti, pogotovo u privatnom smještaju, rastu po mnogo većoj stopi nego sam priljev gostiju, koji je ove godine samo nešto veći, a mi imamo 500 kreveta više, tako da je sve više nepopunjenih kapaciteta'', kaže Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Šibenik.

Kapaciteta je i 15 puta više nego prije deset godina. U šibenskoj staroj gradskoj jezgri 2010. godine bilo je 200 kreveta, a danas ih je čak 3300.

 

Srpanjska rupa, već je sada jasno, iznjedrila je more last minute ponuda. Da cijene smještaja padaju, vidljivo je i pretragom na internetu. Želite li biti turist u Zadru iduća tri dana, uživati u ispijanju kave s pogledom, apartman ćete po noći platiti 300-tinjak kuna. Istu cijenu ćete platiti u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku, dok su svi oni koji su o Hrvatskoj maštali mjesecima unaprijed, smještaj platili barem dvostruko više. I to su, kažu turistički djelatnici, cijene koje ne bismo smjeli dirati želimo li Hrvatsku i dalje promovirati kao top-destinaciju.

Snižene cijene kao plod panike, tvrde, nisu uvijek najbolje rješenje. ''Dakle, ako vam oni po cijele dane drže klimu upaljenu, neki od njih čak toliko posteljinu zaprljaju da vi ne možete to oprati, i sad ako vi iznajmljujete apartman za 30-40 eura, morate platiti potpuno novu posteljinu, račune od struje, gdje su vam trošili konstatno klimu. Shvatite zapravo da ste u minusu'', pojašnjava Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK-a.

Da takvo snižavanje cijena može naštetiti turizmu, smatra Danijel Radeta iz Udruge iznajmljivača privatnog smještaja u Zadru. ''Već sada imamo problem. Rušenjem cijenama rušimo i konkurenciju i samim time nam dolazi sve lošija i lošija publika na naše destinacije'', kaže Radeta.

Iznajmljivači snižavanjem cijene smještaja isto tako neće isplatiti kredite i za jedno ljeto vratiti sav uloženi novac.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Ugledni odvjetnik o reakciji šefa Vrhovnog suda na Mamićeve optužbe: ''Čini mi se da je malo mlaka. Trebala je biti žešća i odlučnija'' Odvjetnik Branko Šerić (Foto: Dnevnik.hr) Andrija Jarak razgovara s odvjetnikom Brankom Šerićem (Foto: Dnevnik.hr) Zdravko Mamić i Đuro Sessa (Foto: Pixsell) +2 Zdravko Mamić i Zdravko Raić (Foto: Armin Durgut/PIXSELL)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju