Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJTEŽI BOŽIĆ

Blagdani na COVID odjelu: Pacijenti se bore za dah, a svi imaju samo jednu želju

Aktualno Galerija Božić na covid odjelu - 3 Božić na covid odjelu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Božić na covid odjelu - 1 Božić na covid odjelu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bolnica - 2 Bolnica - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Božić na covid odjelu - 4 Galerija 1/4 >>
Za većinu neradni, obiteljski dan, ali za liječnike i medicinske sestre Božić je radni dan kao i svaki drugi, pa su poklone sa svojom obitelji razmjenjvali jučer, rano ujutro ili će tek kasno navečer. Božić u bolnici najteže pada COVID pacijentima.

Božić u bolnici najteže pada COVID pacijentima - reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak bila je bolnicama u Čakovcu i zagrebačkoj Dubravi.

Na bolničkim hodnicima čuje se zvuk respiratora. Da je Božić, otkrivaju tek borovi i ukrasi, poneki kolač i čestitka prilikom vizite.

Liječnici posjećuju pacijente u viziti, čestitaju im Božić. Pitaju jesu li ih njihovi zvali. Doktor Božin je u 24-satnom dežurstvu, obišao je i COVID pacijente.

Tonći Božin, liječnik u Respiracijskom centru KB Dubrava kaže kako Badnjak i Božić izgledaju kao i svaki drugi dan. Nažalost, puno je bolesnih pacijenata. Bili bi sretniji doma u krugu obitelji, ali takva je profesija -  blagdani liječnicima ne predstavljaju ništa, rade kao i svaki drugi dan. 

I kao i svaki drugi dan - skrbe o bolesnicima koji se bore za dah.

Jedan od pacijenata kaže kako je na Odjel stigao jučer, na Badnjak. Zahvaljuje osoblju bolnice, naziva ih ljudima koji daju milijardu posto.

"Svaka čast", poručuje. Na pitanje kako je danas, jedna pacijentica kaže kako je bolje i to ponavlja svaki dan, jer bilo je gadno.

Treći bolesnik s Odjela ističe kako nije ni sanjao da će na Božić biti na aparatu. "Zdrav uvijek ima 1000 želja, a bolestan samo jednu. I to nek svi čuju", poručuje.

I dok su mnogi jutros otvarali poklone ispod bora, pa uživali u blagdanskom ručku - medicinarima je božićno jutro potpuno drugačije.

Vlasta Merz, anesteziologinja iz KB Dubrava radi na Božić od jutra, od 8 sati - do sutra u 8 sati. Kad je odlazila od kuće, još su svi spavali.

Petra Švenda, specijalizantica Opće bolnice Čakovac kaže kako je ručak je malo drugačiji danas. Donijeli su malo francuske, rolade sa šunkom sirom.

Natalija Fribert, medicinska sestra u KB Dubrava priznaje da je teško.

"Mi smo dio Božića jučer odradili, da olakšamo današnji dan jer smo tu. Otpakiranje poklona, zabavu koju bi inače odraživali s obitelji doma", priznaje.

Vanesa Žužić, medicinska sestra kaže kako su malo ukrasili, kako bi imali barem donekle doživljaj Božića.

Da je Božić najteži, pacijenti na intenzivnom odjelu uglavnom ni ne znaju, jer nisu u svjesnom stanju.

Zvonili su im cijeli dan tako telefoni. Obitelji pacijenata s onom jednom željom koju svaki bolesnik ima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene