Nekad poznata po izrazito lošim uvjetima i nekontroliranim bolničkim infekcijama, danas slovi za jednu od najboljih bolnica kad je abdominalna kirurgija u pitanju.


Zagrebačka bolnica Merkur u nekoliko posljednjih godina doživjela je procvat.

Vezani članci Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 6 U Hrvatskoj rekordan broj novozaraženih i testiranih: Teško stanje u Slavoniji, hospitaliziran gradonačelnik Ilustracija Nestvarna transplantacija srca: Helikopter se srušio na krov bolnice, doktoru srce ispalo na pod...

U ovoj se hrvatskoj bolnici obavlja najbolja transplantacija u zemlji. Od svibnja prošle godine, transplantacijski kirurzi i pacijenti, preselili su se u nove prostorije - moderne, opremljene najsuvremenijom tehnologijom. A baš se ovih dana sele i transplantacijske ambulante.

'Budući da su tu bile predviđene liječničke sobe, gdje bi oni pisali, odmarali se itd., onda smo nauštrb toga dali našim bolesnicima', kaže sanacijski upravitelj KB Merkur dr. Dinko Škegro.

Transplantacijskom programu sve je podređeno, a zbog velikog broja transplantacija u bolnici manjka anesteziologa. 'Svi mi moramo biti 24 sata dostupni za potrebe tog programa. To je sve vrlo teško. Zimski su mjeseci, razdoblje je zimskih viroza, bolovanja, starih godišnjih odmori. Tako da, vrlo, vrlo je teško organizirati. A, kaže dr. Jadranka Pavičić Šarić, voditeljica Odjela za anesteziju.li, organiziramo se, radimo'

Mnogi pacijenti iz cijele zemlje žele se liječiti baš na Merkuru. Pa, čak i to što moraju spavati u lošijim sobama, nije im problem. U nekim bolje je ne otvarati prozore. Kad puše vjetar, bude i razbijenih. K tome, propuh je.

Ali, uskoro počinje obnova i ovog dijela, novac je osiguran iz EU fondova. Skučene i pretrpane sobe najproblematičnije su tijekom ljetnih mjeseci.

Ali, pacijentima, složni su, ništa ne smije nedostajati. Pa, čak i nauštrb privatnog života. A rezultati su očiti.