Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na svim naslovnicama

Srbijanski tisak Josipovićevom posjetu pridaje veliku važnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beogradski tisak službeni posjet hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Srbiji prati s velikom pozornošću.

Prvi službeni posjet hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Srbiji većina beogradskih tiskanih medija istaknula je u četvrtak na naslovnicama, naglašavajući uzajamne ocjene bilateralnih odnosa i poruke hrvatskog šefa države i njegova srbijanskog kolege Tomislava Nikolića da se dvije zemlje nalaze na početku novog razdoblja uspostave bolje suradnje, ali i konstatacije da obje strane ostaju pri tužbama za genocid.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Intervju za Media servis Evo kako je predsjednik Josipović reagirao na aferu u HAC-u i HGK Slika nije dostupna Predsjednici u Tavankutu Nikolić: Gotovo nitko se nije usudio otvoriti stranicu koju smo otvorili ja i Josipović

'Vrijeme je za mir Srba i Hrvata' naslov je kojim 'Politika' izvješćuje o posjetu hrvatskog predsjednika i njegovim razgovorima s najvišim srbijanskim dužnosnicima.

>> Evo zašto Nikolić nije poljubio Josipovića tri puta u obraz!

Ovaj list posebno izdvaja dvije ocjene predsjednika Srbije i Hrvatske, Nikolićevu da je 'Hrvatska odustala od povlačenja tužbi za genocid iako je Srbija pokazala spremnost povući protutužbu' te Josipovićevu da 'ako tužba i opstane, moram reći da smo imali i težih događaja među državama i narodima'.

U 'Večernjim novostima' pod naslovom 'Za trajni mir povući tužbe' istaknuta je Nikolićeva izjava da 'dobri susjedi rješavaju sporove i bez suda' i ocjena Josipovića kako je 'pitanje nestalih i izbjeglih preduvjet za dogovor'.

'Tužbe ostaju na snazi'

List 'Danas' sumirao je prvi dan posjeta hrvatskog predsjednika Srbiji naslovom 'Tužbe ostaju na snazi', dok se u izvješću u prvi plan stavlja Josipovićeva izjava da 'hrvatska vlada još nije donijela definitivnu odluku o tome da neće povući tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ)'.

Spor po optužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde središnji je problem na koji ukazuje i list 'Blic', konstatirajući kako su se dvojica predsjednika suglasila da bi odustajanje od povlačenja tužbi moglo imati ozbiljne posljedice po odnose dviju zemalja. 'Blic' navodi poruku predsjednika Nikolića da će postupak pred ICJ unazaditi odnose dviju država 'jer ishodom sudskog procesa nitko neće biti zadovoljan' te dodaje kako se i Josipović suglasio s tom ocjenom.

Tabloid optužio Josipovića da je ponizio protjerane Srbe

U beogradskom tisku naslovom i izvješćem o posjetu hrvatskog šefa države Srbiji najviše odudara jedino tabloid 'Naše novine' koji je ispod naslova 'Josipoviću, gori si od Tuđmana' naveo kako je 'hrvatski predsjednik javno ponizio 400.000 protjeranih Srba iz Hrvatske izjednačivši ih s izmišljenom brojkom od 40.000 Hrvata koji su navodno 90-ih godina izbjegli iz Srbije'.

Ovaj list ocjenjuje i da 'Hrvatska neće povući tužbu za genocid već će njome ucjenjivati Srbiju na putu ka EU' prenoseći ocjenu političkog analitičara bliskog desnici Đorđa Vukadinovića kako 'samo naivni mogu vjerovati u načelna obećanja Srbiji na europskom putu koja dolaze iz Zagreba'. Po njegovim riječima, 'nijedna zemlja dosad nije propustila' postavljati uvjete Srbiji, od Rumunjske do Njemačke, 'tako da ni Hrvatska neće biti izuzetak jer će tražiti rješavanje pitanja granice, imovine i nestalih osoba'.

Kiša omela uobičajenu ceremoniju svečanog dočeka

Osim političkih ocjena i poruka, u beogradskome se tisku navodi i nekoliko pratećih detalja posjeta. Među ostalim, da je kiša omela uobičajenu ceremoniju svečanog dočeka pa je počasni stroj garde bio postavljen tik uz nadstrešnicu Palače Srbija kako predsjednici Srbije i Hrvatske ne bi pokisnuli u mimohodu.

Ništa od šljivovice 'tomovače'

Također, navodi se i da hrvatski predsjednik nije imao prilike kušati šljivovicu 'tomovaču', koju srbijanski predsjednik osobno pripravlja na svom imanju u selu Bajčetina, ali da mu je bilo posluženo vino iz iz vinarije 'Vršački vinogradi'.

Podsjeća se također da je Ivo Josipović zapravo svoj prvi službeni dolazak u Srbiju započeo neslužbeno - u utorak navečer bio je gost na premijeri opere 'Dve glave i devojka' svoje kolegice i prijateljice, srpske skladateljice Isidore Žebeljan.

Josipović dvodnevni posjet Srbiji nastavlja susretom s gospodarstvenicima na kojem će se razgovarati o jačanju gospodarske suradnje, a tijekom dana posjetit će hrvatsku manjinu u Donjem Tavankutu kod Subotice i zajedno s Nikolićem nazočiti obilježavanju 'Dana hrvatske knjige i riječi' i sastati s učenicima OŠ Matije Gupca i predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene