Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tenzije zbog maškara

Razmjenjivali smo prosvjedne note sa Srbijom, ali ovakvu još ne: "Čujte, diplomatski možda nije baš pristojno"

Aktualno Galerija Vučić maškare; ilustracija - 1 Vučić maškare; ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vučić maškare; ilustracija - 2 Vučić maškare; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vučić maškare; ilustracija - 3 Vučić maškare; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vučić maškare; ilustracija - 4 Galerija 1/4 >>
U Kaštel Starome maškare su spalile lutku s likom Aleksandra Vučića pa je Srbija Hrvatskoj uputila prosvjednu notu. Koju ne razumije Gordan Grlić Radman jer je i njegov lik zapaljen pa se nije uvrijedio. Ipak veće posljedice vidi Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji.

Donjokaštelanske maškare u Kaštel Starome, a u povorci Aleksandar Vučić i Vladimir Putin kao Don Kihot i Sancho Panza. Na kraju su lutke završile u plamenu. I digle prašinu u Srbiji.

"Bio bih ljubomoran i zavidio bih da je netko drugi od Srba ovako kad znam da su mi spaljivali kuće, crkvu odakle je moj otac i sve drugo, što fali sitnica je da spale neku lutku, ništa posebno", poručio je Vučić.

Ništa posebno, ali iz Srbije je ipak stigla prosvjedna nota. Ministar Grlić Radman ne vidi razloga zašto.

"Tu se nema šta odgovoriti, to treba jednostavno ignorirati, zapravo ja ću uopće vidjeti što piše u toj noti, ali kakve veze ima ta nota s državnim institucijama?", pita se ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Pročitajte i ovo Riječki karneval Karnevalska fešta FOTO Riječi gradonačelnik maskirao se u Barbie: Pogledajte natpis na leđima

Pročitajte i ovo Klaun, ilustracija Kod Velike Gorice Maškare pokušale provaliti u kuću u kojoj je bilo samo dijete, susjed ih uspio otjerati

U Kaštel Sućurcu spaljena je njegova lutka - proglašen je krivcem za sve. Nije se naljutio. Iz kaštelanske krnjevalske udruge Poklade kratko poručuju: maškare su prošle, korizma je. Iz grada kažu kako s organizacijom nemaju veze. Građanima to je tradicija.

"Čujte, diplomatski govoreći možda nije baš pristojno. Ali to su maškare", poručuje Jandranka.

Baš u Kaštel Starome prošle godine spaljene su lutke Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića. Prije nekoliko godina gorio je lik Milorada Pupovca, koji je zatim prozivao državni vrh. Nije samo spaljivanje političara dizalo tenzije. U Imotskom je 2020. gorio istospolni par. A ove godine u općini Čavle na karnevalu su objesili pusta stranog radnika. Pa ga pod pritiskom javnosti uklonili, zatim objesili lutku novinara.

Pročitajte i ovo U ophodnju s Galjskim mačkarama Stara tradicija U ophodnji s Galjskim mačkarama: Povorku čine samo muškarci, preuzeli i uloge žena

Tradicija ili ne, spaljivanje srbijanskog predsjednika oštro osuđuju i iz Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji.

"Posljedice ovakve vrste takozvane zabave nisu samo za i onako narušene odnose i nisu samo po Hrvate u RS, nego su i veliki doprinos u utvrđivanju negativnih stereotipa", poručila je Jasna Vojnić iz Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji. 

Samo u proteklih nekoliko godina Srbija i Hrvatska razmijenile su desetak prosvjednih nota. Ovo je prva zbog karnevala.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene