Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: Provjereno

Burne reakcije Srbije na planove Hrvatske da na kovanice eura stavi slavnoga znanstenika Nikolu Teslu nastavile su se u subotu navečer kada je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio da su Hrvati, ako su već to htjeli, mogli staviti Teslu na najvažnije novčanice, a ne na "sitniš".


Kada uđe u eurozonu, Hrvatska planira da se na eurokovanicama od 50, 20 i 10 centina nalazi lik Nikole Tesle, što je u Srbiji izazvalo burne reakcije. Predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u subotu da je Tesla "genij koji pripada čovječanstvu" pa "nije nikakav problem da pripada i Hrvatima, ali ne zato što je Hrvat ili zato što je iz Hrvatske". 

Vezani članci Počelo kovanje eura u Hrvatskoj - 6 Na tržištu prvi paketi hrvatskih eura: Pogledajte gdje ih možete kupiti i po kojoj cijeni Ilustracija Kako će izgledati kućni budžeti u eurima: "Ma dajte, pa tko to može, čarobnjak?"

"A Nikolu Teslu, ako su već htjeli, mogli su staviti na najvažnije novčanice, a ne na sitniš", rekao je Vučić u intervjuu za provladinu komercijalnu TV Pink.

Srpski predsjednik osporava Tesline veze s današnjom Hrvatskom. Tesla je za njega bio "Amerikanac srpskog podrijetla, rođen kao Srbin, od oca Srbina i majke Srpkinje i čija je obitelj ubijana i stradala upravo zato što je pripadala srpskom rodu", rekao je.

Vučić smatra da je Srbija vezana uz Teslu jer je to matična država njegova naroda i jer je sam za sebe govorio da je Amerikanac i Srbin.

Ustvrdio je i da ne postoje dokazi o Teslinoj izjavi da se ponosi svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom i da je to prije nekoliko desetljeća "izmišljeno zbog bratstva i jedinstva".

Hrvatska narodna banka je u srijedu predložila da na hrvatskim kovanicama eura budu šahovnica, karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Nikola Tesla.

Taj je prijedlog ponovno pokrenuo raspravu o tome kome više pripada veliki znanstvenik u koju se uključila i Narodna banka Srbije ocijenivši kako bi stavljanje Teslina lika na hrvatske kovanice eura "predstavljalo prisvajanje kulturnog i znanstvenog naslijeđa srpskog naroda".

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u subotu je predložio Srbiji da i ona predloži Teslu kada uđe u eurozonu i sugerirao da ta zemlja ima veze s Teslom koliko i s Bruceom Leeom.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju