Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na žalost puno je mjesta u Hrvatskoj gdje se i danas jasno vide tragovi velikosrpske agresije. Bili smo u selu Čista Velika u šibenskom zaleđu. Cijelo je selo pet godina bilo u progonstvu. Ni danas nije u potpunosti obnovljeno.


Mještani nam kažu Srbija ima pravo odlikovati koga hoće, ali nikako one koji su rušili i palili. Pokušavaju obnavljajući kuće zaboraviti šest godina prognanstva. Danas povratak ružnih uspomena na JNA. Vojsku koja im je palila kuće i ubijala članove obitelji.

Vezani članci Sukob u Nagorno-Karabahu Krvoproliće u Nagorno-Karabahu: UN, SAD i Rusija pozivaju na trenutni prekid vatre, Iran se nudi kao posrednik u pregovorima Reakcija Potpuno su ''pošizili'': I sitne životinje mogu izazvati bombastične reakcije

'Oni imaju pravo nagrađivati, samo je čudno što nagrađuju. Zločin', rekao nam je mještanin Josip Pešić. Sjećanja na devedesete i život u hotelu s dvoje malodobne djece majkama naviru cijeli dan. Od trenutka kad su čuli vijesti iz Srbije.

'Kad su napali selo, taj dan smo otišli, kad su granate počele padati', istaknula je Grozdana Pešić. Informirani su i o srpskom pravilniku o odlikovanjima. Dokaz da netko nije okrvavio ruke ili zapalio nečiju kuću kako bi dobio medalju, njima ne znači ništa.

'Nismo mi takvi da sve stavljamo u isti koš, ali oni tu nisu imali što raditi', smatra Zdenko Storić. 'Ako je netko došao ratovati na naš teritorij, što onda mogu pozitivno reći o njemu?', pita se Josip Pešić. Slažu se danas mnogi, odlikovanje za hrabrost prikazanu na teritoriju Hrvatske, ničim, kažu, nije mogao zaslužiti nijedan vojnik agresorske JNA.