Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici Udruge Franak i saveza Potrošač iznijeli su svoje stavove o odluci Vrhovnog suda i izvijestiti o daljnjim koracima.


'Nezadovoljni smo odlukom Vrhovnog suda te iskreno sumnjamo u spregu izvršne i sudske vlast', kazali su u Udruzi Franak. Ističu kako je Vrhovni sud propustio zatražiti mišljenje Europskog suda pravde što je najbolji dokaz da ta odluka nije rezultat težnje za pravom i pravdom 'već se radi o zaštiti krupnog kapitala'.

Vezani članci Sabor - 2 U Saboru danas rasprava o izvješćima predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti Radovan Dobronić Od Don Quijotea do svjetskog čuda: Oporba nije štedjela komplimente na račun Dobronića, a on kritike o aktualnom stanju u pravosuđu

Udruga Franak najavila je da će podnijeti kaznene prijave protiv čelnika banaka.

Podsjetimo, Vrhovni sud potvrdio je u srijedu drugostupanjsku presudu Visokog trgovačkog suda u 'slučaju Franak' kojom je promjenjiva kamatna stopa za kredite vezane uz švicarski franak proglašena nezakonitom, dok valutna klauzula nije nezakonita.

'Potrošači su opet ostali bez ikakve zaštite i prepušteni sami sebi te je sramotno da se banke ponose odlukom Vrhovnog suda da su nezakonito poslovale', izjavio je Krešimir Bajamić iz Udruge Franak na održanoj press konferenciji sa savezom Potrošač – Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske.

Odlukom je potvrđeno kako su banke poslovale nesavjesno jer su ugovorile nezakonite ugovorne odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi koju su mijenjale jednostrano te da su takve ugovorne odredbe nepoštene i zbog toga ništetne. 'Banke su na taj način ostvarivale ekstra profit i protupravno stjecale imovinsku korist zbog čega se treba postaviti i pitanje osobne odgovornosti čelnika u upravi banaka. Udruga Franak će podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih osoba', najavljuje Bajamić.

Što za dužnike u 'švicarcima' znači presuda Vrhovnog suda?

'Sramotno je to što, iako potrošači nisu dobili sve informacije za dobivanje cjelovite i kvalitetne odluke prije potpisivanja ugovora, sud je odlučio da je ta ugovorna odredba lako razumljiva prosječnom potrošaču. Čak im se visoki rizik kredita u švicarskim francima skrivao i trivijalizirao', smatraju iz Udruge Franak.

Iako su izrazito nezadovoljni, naglašavaju da je ipak ova presuda dokazala da su 'banke nesavjesno i nepošteno poslovale' te da im je to temelj za nastavak svoje borbe za prava građana koji proživljavaju već godinama ogromnu nepravdu kroz korištenje svih pravnih alata i sredstva koji su im na raspolaganju.

'Pozivamo političke stranke da dignu glavu iz pijeska, jer ovdje je na dijelu pljačka potrošača', poručili su konferenciji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju