Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik HBK slavi

Srakić proslavio zlatni jubilej i 20. obljetnicu biskupskog ređenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit te predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) msgr. Marin Srakić u zajedništvu sa 180 svećenika i brojnim vjernicima danas je, na Veliki četvrtak, na misi posvete ulja u đakovačkoj katedrali obilježio 50. obljetnicu svećeničkog i 20. obljetnicu biskupskog ređenja.

'Budući da sam i za svećenika i za biskupa zaređen u korizmi, nisam htio svoj svećenički jubilej proslaviti uz trube, nego uz vas, draga braćo, svećenici, uz koje sam se uvijek osjećao ugodno i koji ste mi uvijek bili potpora u mom svećeničkom i biskupskom životu. Htio sam na današnji svećenički dan zajedno s vama zahvaliti na Gospodinovu 'daru i milosti' svećeništva. Gospodin je začetnik našeg zvanja i poslanja. Promatrajući svoje podrijetlo i svoju prošlost, pitam se ozbiljno zašto je baš mene izabrao, iako je imao bolji izbor. To ćemo saznati tek u vječnosti', rekao je u propovijedi msgr. Srakić u katedrali sv. Petra.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Licemjeran svijet Bojkot Gaddafijeva jubileja?

Kad je 1960. zaređen za svećenika, rekao je: 'Bilo je to tegobno vrijeme za Crkvu, obilježeno komunističkim progonima i zatvaranjima crkvenih poglavara i svećenika, kao i smrću kardinala Alojzija Stepinca. Biskupsko ređenje, pak', nastavio je, 'proteklo je u radosnu iščekivanju prvih slobodnih izbora i pada komunizma'. Nadbiskup Srakić naveo je više važnih događaja za đakovačku i srijemsku biskupiju i njegovu biskupsku službu koji su se zbili nakon Domovinskog rata: mirnu reintegraciju, obnovu i povratak vjernika u svoje domove. Podsjetio je i na drugu biskupijsku sinodu, 1700. obljetnicu panonsko-srijemskih mučenika, uzdignuće đakovačke Teologije na razinu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, pohod pape Ivana Pavla II. i osnivanje nove crkvene pokrajine - Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Uz ostale, pročitana je i čestitka pape Benedikta XVI. U ime Đakovačko-osječke nadbiskupije nadbiskupu je na obljetnicama čestitao i zahvalio pomoćni biskup đakovačko-osječki msgr. dr. Đuro Hranić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene