Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veselo na proslavi

VIDEO: Na predstavi za Gadafija 'vješali' ljude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvođači u šarenim opravama sa širokim spektrom izvedbi započeli su u Libiji tjedan proslava kojima će obilježiti 40. obljetnicu državnog udara kojim je 1960. godine vlast u toj zemlji preuzeo predsjednik Muamar Gadafi. Sam Gadafi predstavu je gledao iz prvog reda.

Svečanostima je nazočan predsjednik Venezuele Hugo Chavez u afričke vođe, među kojima predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe i Sudana Omar Hasan al Bašir. Afrički čelnici okupili su se u Tripoliju već jučer, na jednodnevnom summitu Afričke unije. Veliki dio zapadnih zemalja na libijsku proslavu šalje samo diplomate srednje razine nakon što su u cijelom svijetu odjeknuli međunarodni protesti, posebno iz Sjedinjenih Država i Velike Britanije, zbog herojskog dočeka kojeg je Libija priredila Abdel Basetu al Megrahiju, osuđenom zbog napada na američki zrakoplov iznad škotskog mjesta Lockerbie kojeg su škotske vlasti oslobodile jer boluje od terminalne faze neizlječive bolesti.

Pročitajte i ovo Rupa u cesti progutala auto s dvojicom muškaraca spasila ih vojska VIDEO/FOTO "Čudo je da smo živi": Otvorila se rupa u cesti i progutala dvojicu muškaraca i automobile Vid David Krecelj drama u Zagrebu VIDEO Ovo je Mad Max kojeg je policija u nezapamćenoj potjeri lovila po cijelom Zagrebu: Priveden je

>> Bojkot Gaddafijeva jubileja?

Francuska je u Libiju poslala državnog tajnika za razvoj, Alaina Joyandeta, a talijanski premijer Silvio Berlusconi koji se u nedjelju sastao s Gadafijem na proslavi dana libijsko-talijanskog prijateljstva nije došao na proslave u Tripoliju. Srbijanski predsjednik Boris Tadić biti će, kako javlja agencija dpa, vjerojanto jedini europski šef države koji će sudjelovati u proslavama u Tripoliju. Tadić će biti nazočan na vojnoj paradi u počast Gadafija, na kojoj će sudjelovati 26 pripadnika srbijanske vojske, a u Tripoli stiže i ministar obrane te zemlje Dragan Šutanovac.

Gadafi dizajnirao revolucionarni tip auta

Libija je predstavila dva prototipa ‘The Rocketa’, automobila čiji dizajn, djelo prvog čovjeka Libije Muamera Gadafija, predstavlja ‘budućnost automobilske industrije’, rekli su promotori projekta. Dva prototipa otkrivena su po završetku posebnog summita Afričke unije u Tripoliju na kojem se trebalo pronaći rješenje sukoba koji štete kontinentu, te uoči proslave obljetnice revolucije koja je Gadafija dovela na vlast 1969. godine. Automobil je financiran libijskim kapitalom a proizveo ga je talijanski Tesco TS. ‘Tijekom izrade automobila, tehnička ekipa Tesca TS slijedila je doslovno ideje dizajnera, predsjednika Gadafija, u proizvodnji savršenog automobila prema viziji lidera’, ističe se u brošuri podijeljenoj novinarima.

Po riječima člana talijanske ekipe koja je sudjelovala u projektu, prototip tog automobila ‘stajao bi oko dva milijuna eura’. Dužine 5,50 m i širine 1,87 m, automobil koji teži 1.860 kg opremljen je motorom od 230 konja. Središnja svečanost planirana je za utorak navečer u Tripoliju a, kako prenosi televizija Al Džazira, taj bi događaj trebao nalikovati na svečano otvaranje Olimpijskih igara. Tijekom trosatnog događanja nastupit će vojni orkestri, više od 400 plesača dočarat će prizore iz libijske povijesti, a uz ostala spektakularna događanja predviđeni su i veliki aeromitinzi i vatrometi. (I.D. / Hina)

Dijelove predstave u kojoj se može vidjeti rasplesani konj i 'vješanje' ljudi te ostale nadasve zanimljive točke možete pogledati u priloženim videima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene