Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uživajte s mjerom

Pripreme za Uskrs u punom jeku: Donosimo savjete stručnjaka kako ne pretjerati s hranom i izbjeći bacanje ostataka

Zahuktavaju se pripreme za blagdan Uskrs, a posebno bogate stolove tradicionalno pripremaju Slavonci i Baranjci. No, obilje hrane često može dovesti do zdravstvenih tegoba i viškova koji se bacaju. Evo savjeta kako to izbjeći.

Košarica puna pisanica. Motivi alata i proljetnog cvijeća. U Baranji se drži do tradicije i s pripremom počinje danima prije.

Pročitajte i ovo Jugo; ilustracija Ludo vrijeme Za splitsko područje u ponedjeljak će biti upaljen narančasti meteoalarm: Na istoku Hrvatske zabilježene rekordne temperature, a u Dalmaciji jugo Isus Krist s dvojicom učenika Praznik u mnogim državama Uskrsni je ponedjeljak: Znate li što se danas obilježava?

''Stol je bio uvijek obilje koje i danas nastojimo nekako održati. Od pripremanja i šaranja jaja koje je iziskivalo jako puno vremena jer su se jaja šarala sa voskom'', rekla Ružica Joh, Beli Manastir.

Marta će za Uskrs skuhati šunku od petnaest kilograma.

''Kuha se na Veliku subotu. Počnem rano ujutro i onda pet sati dok se ne skuha'', govori Marta Bognar, Baranjsko Petrovo selo.

Bit će kobasica, hrena, jaja, mladog luka, a nakon doručka - ručak.

''Na Uskrs imamo janjetinu, prasetinu i kolača obavezno mora biti'', dodaje Marta.

Previše kolača i jaja, posebno šunke, može štetiti zdravlju.

''Naravno da je ona kalorična ali ima i visok udio soli i zasićenih masnih kiselina, pogotovo ako je dimljena. Povisuje krvni tlak, nerijetko imamo hipertenzične slučajeve'', kaže Dorotea Fišer, nutricionistica.

Postoje trikovi kako odrediti granicu.

''Jesti iz manjih tanjura, ne nositi elastičnu odjeću jer ona nam nekako ne indicira da smo se prejeli'', dodaje Dorotea.

Dio će završiti u smeću. U Hrvatskoj se na godinu baci 380 tisuća tona hrane. Savjet je planirati kupnju i prenamijeniti ostatke.

''Obitelji s malom djecom sada dobivaju veliku količinu čokoladnih jaja koja djeca ne pojedu, većina se otvori i završe u otpadu. To se isto može iskoristiti za nekakav novi kolač inače'', govori Tanja Popović, Centar za edukaciju i informiranje potrošača.

Hrana se može i donirati jer i ovog Uskrsa bit će stolova koji neće biti puni.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene