Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Spremnici za odvojeno prikupljanje otpada - za papir, plastiku i metal te staklo - postavljeni u Graditeljskoj tehničkoj školi i Učeničkom domu Novi Zagreb, prvi su od ukupno 107 srednjih škola i učeničkih domova gdje će takvi spremnici biti postavljeni nakon što su ih već dobili vrtići i osnovne škole.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je simbolički predao spremnike na korištenje srednjoškolcima, naglasio je da je reciklaža glavni preduvjet da se u Zagrebu ne napravi preskupa i prevelika termička obrada.

Vezani članci Pavo Kostopeč Kostopeč: ''Mislav Herman zbog suradnje s Milanom Bandićem ne bi trebao voditi gradski HDZ'' Zagrebačka Gradska skupština Smanjenje broja gradskih ureda odgođeno, a HDZ poručio: ''Bandićevim uštedama nekada se smijalo''

'Preduvjet da možemo živjeti u ekološki osviještenom gradu je da nađemo optimalni model financiranja i tehnologije i da ne napravimo preveliki kapacitet termičke obrade, a preduvjet za to je reciklaža. Zato svaki trenutak trebamo koristiti za dizanje ekološke svijesti naših sugrađana', rekao je Bandić. Najavio je kako Centar za gospodarenje otpadom i termičku obradu otpada treba napraviti do konca 2018. godine.

Bandić je obećao da će oni kvartovi koji budu prednjačili u odvojenom prikupljanju otpada imati manje račune. 'Što prije se odvojeno počne prikupljati otpad, tim bolje', dodao je. 'Svrha i cilj je podizanje ekološke svijesti naših sugrađana. Da bismo što manje izdvajali iz lisnica razdvajajmo, selektirajmo, reciklirajmo otpad', poručio je.

Izrađuju torbe od recikliranih materijala!

Na pitanje novinara zna li da su na vodozaštitnom području u Petruševcu građani navezli puno otpada, Bandić je odgovorio da su spremnici za odvojeno prikupljanje otpada i reciklaža potrebni kako bi bilo što manje divljih deponija koje rastu 'kao gljive poslije kiše'. Naročito je to slučaj, ocijenio je, nakon odluke ministra zaštite okoliša o zatvaranju Jakuševca za dio otpada.

Naglasio je da je s vodom sve u redu. 'Monitoring se radi svaki dan i građani Zagreba piju jednu od najkvalitetnih voda u Europi', kazao je Bandić.

Direktor 'Čistoće' Miljenko Benko rekao je da su građanima podijelili 100.000 biorazgradivih vrećica i 200.000 za miješani komunali otpad, ali se i požalio da je samo 1,2 posto građana koristilo te vrećice, a ostali su i dalje za smeće koristili vrećice trgovačkih lanaca. Napomenuo je da je to još uvijek pilot-projekt, ali da će, kad Ministarstvo zaštite okoliša donese konačnu uredbu, takve vrećice morati ostavljati i posebno naplaćivati.

Zato je važno podizati ekološku svijest građana, zaključio je Benko navodeći da će Zagreb do kraja godine imati 20-ak reciklažnih dvorišta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju