Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suradnja HDZ-a i HNS-a

Treba li Vlada rekonstrukciju? Evo što kažu premijer i ministri

Ministar Milan Kujundžić o dosadašnjem radu Vlade (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar Milan Kujundžić o dosadašnjem radu Vlade (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ministar Milan Kujundžić o dosadašnjem radu Vlade (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Milan Kujundžić o dosadašnjem radu Vlade (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Treba li Vladi rekonstrukcija? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Treba li Vladi rekonstrukcija? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Damir Krstičević o dosadašnjem radu Vlade (Foto: Dnevnik.hr) Damir Krstičević o dosadašnjem radu Vlade (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Gari Cappelli o dosadašnjem radu Vlade (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/4 >>
Na obilježavanju godišnjice smrti Franje Tuđmana premijer Andrej Plenković još je jednom izbjegao odgovoriti na pitanja o kritikama na račun njega i cijele Vlade. Sve je više ministara koje se proziva zbog lošeg rada i zaziva se njihova smjena.

Nakon tek pola godine suradnje s HNS-om otvara se i pitanje treba li se osvježiti tim u Banskim dvorima, treba li ponovno rekonstruirati Vladu?

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..." Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta"

Premijer Andrej Plenković na kritike rada Vlade odgovara tek šturo. ''Vlada radi dobro, vidjet ćete", rekao je kratko Plenković.

Pomaci u obrazovnoj reformi, koja je bila alibi HNS-u za ulazak u Vladu, jedva se vide. Povjerenstvo za koordinaciju koje vodi premijer još se nije sastalo. Resorna ministrica uvjerava da se na reformi radi.

"Ja sam sigurna da ćemo iduće školske godine u 60-70 škola u Hrvatskoj krenuti s pilot-projektom za prve, pete, sedme i prve razrede srednjih škola", rekla je Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja.

Zdravstvo najveći gutač državnog novca

Najveći gutač državnog novca je zdravstvo. Gigantski dugovi dosegli su 8,2 milijardi kuna. Ministra se često proziva zbog nepovlačenja ključnih poteza. Čeka se zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Ministar Milan Kujundžić o dosadašnjem radu Vlade (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Milan Kujundžić o dosadašnjem radu Vlade (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr "Svi oni koji očekuju preko noći revolucionarna rješenja obično ne daju rezultate, mi moramo u smislu reformi biti aktivni, ali ne u smislu srljanja", rekao je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Ministar financija na meti je od prvoga dana. Jednom je i preživio zahtjev za smjenom. Je li mu pozicija sigurna, pitanje je koje se često postavlja. Isto kao i fotelja ministrice Martine Dalić. Zbog Agrokora i njezinu su smjenu htjeli tražiti iz redova oporbe. O kritikama na rad Vlade nije htjela govoriti.

Ne propituje se rad ministra turizma Garija Cappellija, jer svi se vole pohvaliti uspjehom tog resora. "Bio bih još sretniji da imamo više kapaciteta u hotelskom smještaju i da sezona bude kroz cijelu godinu, a blizu smo toga. Dokaz za to je i Zagreb, rukometno prvenstvo i sve ono što dolazi, aviopromet koji kreće 1. ožujka", istaknuo je Cappelli.

Fokus na vojne avione

Ministar obrane Damir Krstičević zbog prozivke Predsjednice nudio je pa povlačio ostavku. Nije otišao. Trenutno su mu u fokusu vojni avioni.

Ministar Milan Kujundžić o dosadašnjem radu Vlade (Foto: Dnevnik.hr) Damir Krstičević o dosadašnjem radu Vlade (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr "Pogledajte, uvijek se može bolje. Trebate pitati vojnike, dočasnike i časnike koliko su zadovoljni smjerom razvoja hrvatske vojske", kaže Krstičević.

Porez na nekretnine je nestao. A HNS-ov potpredsjednik Predrag Štromar treba ga riješiti Zakonom o komunalnoj naknadi. Kako? Još se ne zna! No zna se pohvaliti subvencijama za kredite za mlade obitelji. ''Ovaj će Božić više od 2300 mladih obitelji dočekati u svojim novim domovima", rekao je Štromar.

Od smjene se, unatoč zahtjevu iz Sabora, spasila ministrica Nada Murganić. Problem je nastao zbog obiteljskog zakona. Istanbulska konvencija čeka u ladici.

Otkako je iz rada ušao u energetiku, ministra Tomislava Ćorića zovu nevidljivim. O INA-i, razdjelnicima i otpadu rijetko govori.

"Mislim da smo kompaktan tim, dobar tim i da svatko od nas ministara radi u svom resoru najbolje što može", kaže Krstičević.

Pelješki most, kako kažu, samo što nije. Iako problema ima kao i s povlačenjem novca iz EU fondova. Državna imovina nikako da dobije nove vlasnike. Čeka se mirovinska reforma.

No imamo gospodarski rast, poreznu reformu, novi zakon o braniteljima i tzv. lex šerif. U politiku se vraća Ivan Vrdoljak.

"Ivan Vrdoljak bit će predsjednik stranke, koliko vidim, samo je on kandidat. I nakon toga neće ući u Vladu", rekao je Štromar.

Ako se Vrdoljak predomisli i odluči ući u Vladu, to bi bila prilika za veću rekonstrukciju tima Andreja Plenkovića.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene