Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SPAR donosi

Spoj tradicije i modernog u Slavoniji ide sjajno: Avantura u nepoznato obitelji Kalić osim čuđenja donijela je i posao od kojeg se prehranjuje cijela obitelj

Aktualno Galerija Zvonimir Kalić Zvonimir Kalić Foto: Nova TV Uzgoj konoplje u Slavoniji kod obitelji Kalić Uzgoj konoplje u Slavoniji kod obitelji Kalić Foto: Nova TV Uzgoj konoplje u Slavoniji kod obitelji Kalić Uzgoj konoplje u Slavoniji kod obitelji Kalić Foto: Nova TV Uzgoj konoplje u Slavoniji kod obitelji Kalić Uzgoj konoplje u Slavoniji kod obitelji Kalić Foto: Nova TV +5 Uzgoj konoplje u Slavoniji kod obitelji Kalić Galerija 1/10 >>
Spoj tradicije i modernog u Slavoniji ide sjajno: Avantura u nepoznato obitelji Kalić osim čuđenja donijela je i posao od kojeg se prehranjuje cijela obitelj

Zlatna Slavonska polja mladi, ali poduzetan Zvonimir Kalić odlučio je zazeleniti industrijskom konopljom. Svi, a osobito susjedi, bili su iznenađeni njegovom idejom, no naizgled moderna vizija krila je puno dublje ishodište.

Zvonimir je od malih nogu bio povezan s djedom koji je obrađivao polje. Družili su se, veselili i podržavali, međutim, dida, kako ga je Zvonimir od milja zvao, razbolio se i cijela je obitelj bila spremna učiniti sve potrebno kako bi mu se pomoglo.

''Na preporuku smo dobili da koristi ulje konoplje. Dida je u svojih 40 dana povratio snagu i govora i hoda i tome je svašta nešto doprinijelo – i medicina je doprinijela, ali i konoplja. To nas je dovelo do ove priče, ove pozicije, da na kraju kada njega više nema mi vidimo budućnost u proizvodnji konoplje.'', sjetno prepričava Zvonimir.

Njegovi su roditelji također bili poduzetnici i bavili su se auto dijelovima, no velika gospodarska kriza 2008. godine nije ih zaobišla te su zatvorili svoju radnju. Svjesni da od nečega moraju živjeti cijela se obitelj okupila i odlučila kako će iz svega onoga što ih je snašlo izaći zajedničkim snagama. To su bili ključni trenutci: ''Odluka je pala, idemo u konoplju!'', tim je riječima majka Zvjezdana podržala sinovu ideju.

Uzgoj konoplje u Slavoniji kod obitelji Kalić Uzgoj konoplje u Slavoniji kod obitelji Kalić (Foto: Nova TV)

Uz veliku podršku bilo je i potrebno znanje koje obitelj Kalić nije imala u segmentu ekološke proizvodnje konoplje, no uz velik trud stekli su ga te se odlično organizirali. ''Svi smo se podijelili. Tata se najviše orijentirao na preradu, ja više u marketing i društvene mreže, a mama je glavna operativa na polju.'', objašnjava ovaj mladi vizionar.

Unatoč činjenici da znaju da rade za sebe priznaju kako nije jednostavno: ''Taj posao u poljoprivredi ne zahtijeva samo osam sati rada, nego ponekad zahtijeva do 16 i do 20 sati na dan.'', rekla je Zvjezdana.

Pročitajte i ovo Zvonimir Kalić sa svojim uljem Croaticanna SPAR donosi Zvonimir na svojoj djedovini uzgaja konoplju i od nje pravi ulje: ''Prva reakcija Slavonaca je bila skeptična, čak su znali kopati po zemlji da se uvjere''

Međutim, njihov se trud isplatio te su pozvani na audiciju za Startaj Hrvatska. Nakon početnog predstavljanja Zvonimir je rekao: ''Mislim da je vrijeme za nove pobjede. Inače sam iz vrlo radišne obitelji koja se bavi ekološkim uzgojem industrijske konoplje. Imamo prave, zdrave proizvode u koje smo uložili puno rada – kopali, ručno brali, prirodno sušili i onda dobili prekrasnu paletu koju smo vremenom razvili na 30-ak proizvoda.''

Proizvod koji su odlučili predstaviti u projektu Startaj Hrvatska, a time i SPAR-u je Croaticanna BIO ulje konoplje. Ono nastaje hladnim prešanjem sjemena konoplje koje je raslo u strogo kontroliranim ekološkim uvjetima. Upravo to čini razliku njihovog ulja u odnosu na druga, čemu doprinosi i misija obitelji Kalić da put od polja do stola bude što kraći. Time garantiraju kvalitetan proizvod za ljude, ali i najmanje štetan za prirodu i okoliš. Zbog izvrsne kvalitete za svoje ulje imaju čak tri certifikata - ''Živjeti zdravo'' te BIO i VEGAN oznake.

Uzgoj konoplje u Slavoniji kod obitelji Kalić Ulje Croaticanna od industrijske konoplje (Foto: Nova TV)

Za ime Croaticanna odlučili su se jer je njihovo ulje spaja riječ Croatia, što označava da je proizvod domaćeg porijekla te cannabis, što je naziv za konoplju.

Nakon odlično odrađene audicije Zvonimir je prošao dalje, no proizvodnju je morao podići na puno višu razinu. U tome su mu pomogli savjeti SPAR-ove kontrole kvalitete. Doduše, početak je bio izazovan. ''Kad sam vidio koliko nesuglasnosti ima i što sve treba napraviti mislio sam si Bože dragi'', sada se već s osmjehom toga prisjeća.

Točan broj nesuglasnosti, njih čak 56, Zvonimir je otkrio na sastanku s predsjednikom uprave SPAR Hrvatska Helmutom Fenzlom. ''Znamo da ste počeli rješavati, ali ima tu još dosta otvorenih točki'', rekao je Fenzl, ali i nastavio: ''Činjenica je da je vaša konoplja iz ekološkog uzgoja, a mi kao SPAR smo uvijek poticali i podržavali domaću proizvodnju i zato smo odlučili dati vam priliku.'', Zvonimir je ostao u nevjerici, a kada su se slegli dojmovi bio je jako sretan, čak je i priznao da je suspregnuo suze.

Uzgoj konoplje u Slavoniji kod obitelji Kalić Na razgovoru s predsjednikom uprave SPAR Hrvatska Helmutom Fenzlom (Foto: Nova TV)

Međutim, bila je to još jedna stepenica, do krajnjeg cilja trebalo je doznati koliko će SPAR Hrvatska naručiti proizvoda. Tu je informaciju otkrila Žana Lovrić, direktorica nabave prehrane & NF1 SPAR Hrvatska. Najprije je pohvalila Zvonimirovu želju za bavljenjem poljoprivredom, a onda mi je priopćila jako lijepe vijesti: ''SPAR će naručiti dvije tisuće komada ulja konoplje.''

Zvonimir je bio presretan, što je dočarao i prigodnim bećarcem: ''Oj Slavonci manite se žita, za konoplju sve se više pita!''

Emisija Startaj Hrvatska prati osam poduzetničkih priča i osam odličnih proizvoda koje je Nova TV zajedno sa SPAR Hrvatska odabrala među stotinama prijava pristiglih na projekt Startaj Hrvatska. Oni koji se pokažu doraslima ovome izazovu potpisat će ugovor sa SPAR Hrvatska, ali samo jedan proizvod, onaj najuspješniji u kontekstu proizvoda, ali i razvoja poduzetnika te s najboljim prodajnim rezultatima, postat će Hrvatski hit-proizvod 2021. godine te zauzeti posebno mjesto na policama svih INTERSPAR i odabranih SPAR trgovina diljem Hrvatske.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene