Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekološki proizvod

Tisuće plastičnih igračaka svake godine završe u otpadu: Tvrtka iz Splita zna što s njima

Split svake godine odvoji manje od četiri posto otpada, zbog čega je na samom začelju među velikim hrvatskim gradovima. No jedna splitska tvrtka od plastičnog je otpada odlučila izrađivati igračke.

Odvajanje skupljenog otpada pod Marjanom i dalje je rijetkost, no deseci tona plastike prolaze kroz strojeve splitske tvrtke za proizvodnju od recikliranog materijala.

"Do otpada nije problem doći. Sva komunalna društva, firme koje se bave otpadom, dovoze ovamo otpad, a s nekima imamo već i ugovore", rekao je Branimir Dević, direktor i suvlasnik tvrtke.

Tisuće plastičnih igračaka svake godine završe na otpadu. U pogonu one ponovno postaju igračke, ali u drugom obliku. Od kilograma dobivene sirovine proizvede se tisuću komada plastičnih kockica za igranje. Sam stroj u minuti proizvede dvanaest komada, i to od 98 posto uglavnom kućnog otpada i dva posto boje.

"Naše su igračke ispitivane u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo i da bi uopće mogle ići u distribuciju, ministar je trebao potpisati papire da možemo ići, a sve firme s kojima surađujemo imaju te deklaracije i papire", rekao je Dević.

"Razlika naših kockica u odnosu na klasične kockice koje već postoje na tržištu jest da se naše kockice mogu slagati i u 2D. Znači, u jednoj ravnini ne mora se ići u visinu da bi se povezale", rekao je Slaven Raguž, suvlasnik tvrtke.

Pročitajte i ovo Policija u Finskoj (Arhiva: AFP) BROJKE SU JASNE Finska je majstor u borbi protiv koronavirusa. Ključ njihove uspješnosti mogao bi ležati u pet razloga

Pročitajte i ovo Miroslav Radman - 2 I O MJERAMA STOŽERA Miroslav Radman: "Globalna smrtnost ne raste, COVID-19 ubija one ljude koji bi i tako umrli u toj godini"

Proizvode građevinski i sanitarni asortiman za izvoz pa se trebalo prilagoditi koronavirusu.

"Sva oprema nam je u biti došla u ovoj godini, tako da nas je kriza zaustavila, ali mi smo se posvetili vizirima i imali smo tu dosta dobar odaziv", rekao je Dević.

U cilju edukacije surađivat će i s vrtićima.

"Oni skupljaju otpad, donose ga k nama i na licu mjesta vide što se iz toga dobije. Onda njima dajemo taj dio i tako da oni educiraju svoje roditelje", rekao je Dević.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene