Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svih 19 učenika trećeg C razreda splitske Osnovne škole "Plokite" u ponedjeljak su bojkotirali nastavu, a umjesto njih u poslijepodnevnim satima ispred školske zgrade okupili su se njihovi roditelji tražeći da se na posao vrati učiteljica Ana Domazet.


Ana Domazet je trećaše vodila u prvom polugodištu, a umjesto nje je na nedavnom natječaju, po tumačenju roditelja, mimo pedagoških standarda, zaposlen drugi kandidat.

Vezani članci Djeca idu u školu, ilustracija Odlučeno kada će početi iduća školska godina, učenici će imati četiri odmora Radovi u Općini Jelsa - 5 Jedna priča u sezoni, a potpuno drugačija izvan nje: Kako izgleda život u jednoj od posjećenijih ljetnih destinacija

"Školski odbor je odbio zaposliti učiteljicu Domazet zbog amoniziteta nekih od članova tog odbora prema njoj, iako je u prvom polugodištu našu djecu vodila sukladno svim pedagoškim, stručnim i moralnim kriterijima. Smatramo da i dalje treba nastaviti voditi taj razred i jako nas boli što nas, roditelje djece, pri zapošljavanju učiteljice tog odjeljenja nitko nije pitao za mišljenje," rekao je jedan od nezadovljnih roditelja Jurica Topić.

Po njegovim riječima, problem trećeg C razreda splitske osnovne škole Plokite bit će riješen istog trenutka kad se učiteljica Domazet vrati na posao i preuzme voditi razred kojeg je vodila i u prvom polugodištu.

Istaknuo je kako su se problemi s tim razredom pojavili prošle jeseni, početkom školske godine, kad je razred formiran od djece iz drugih razreda, ali se ni tada nitko od nadležnih u toj školi nije dogovarao s roditeljima niti ih je pitao za mišljenje u vezi toga.

Topić podsjeća da su nezadovoljni roditelji 19-oro učenika trećeg C razreda splitske osnovne škole prošlog tjedna poslali dopis Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u kojem su izvjestili, kako je rekao, o nepedagoškim postupcima u vezi tog razreda.

U tom dopisu od ministarstva traže da se hitno s dužnosti razriješi ravantelj Osnovne škole "Plokite" Mate Vuković i školski odbor te da se poništi natječaj za zapošljavanje na radno mjesto učiteljice kako bi se roditelji i djeca "poštedjeli stresa i daljnjih frustracija".

"Zahtijevamo da nam vratite našu učiteljicu Anu Domazet koja je, kao i mi, početkom školske godine dovedena u iznimno neugodnu situaciju, ali je svojim zalaganjem, pedegoškim (što je potvrdio i ravnatelj škole i školski odbor produživši joj ugovor nakon isteka 60 dana na još 60 dana), ljudskim i inim kvalitetama pomogla našoj djeci i nama da uspješno prebrodimo sve stresne i neugodne situacije i zahvajujući kojoj u ovom trenutku imamo uspješnu, sretnu i zadovoljnu zajednicu, naš 3C, pogotovu što za to nema zakonskih prepreka", navodi se u dopisu nezadovoljnih splitskih roditelja upućenog Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. (Hina)