Hrvatska udruga roditelja aktivista u subotu je u Splitu organizirala okupljanje povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom. Okupilo se stotinjak građana.

Galerija


U Splitu se okupilo stotinjak pobornika prava na izbor cijepljenja. U najavama su istaknuli kako nisu protivnici cijepljenja, već traže njegovu provedbu u skladu s važećim propisima i najvišim etičkim normama.

Skupom su željeli, kako je rečeno, skrenuti pozornost da se u provedbi cijepljenja u praksi krše brojne norme koje rezultiraju kako narušenjem zdravlja djece tako i gotovo nepovratnim gubitkom povjerenja u sustav.

Cijepljenje (Foto: Getty Images) Sadašnji prorgrami cijepljenja nisu dovoljni: Istraživanje pokazuje da cjepivo protiv ospica mora biti obvezno

Cijepljenje (Foto: Getty Images) Broj oboljelih od ospica triput porastao, među zemljama s najviše zaraženih su i naši susjedi

Kao specijalnog gosta doveli su kontroverznog Andrew Wakefielda, za kojeg tvrde kako je liječničku licencu izgubio, jer se usudio progovoriti o žrtvama cjepiva.

''Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenih cjepivom, udruga je odlučila organizirati ovaj skup kako bismo nadležne pozvali na suradnju, odnosno kako bismo im ukazali da smo kroz svoj rad primjetili brojne nepravilnosti koje se zapravo izravno odražavaju na živote naše djece i živote naših obitelji. Gost je Andrew Wakefield koji je ovih dana na turneji, odnosno u obilasku Europe. I evo, slučajno se dogodilo da je mogao nazočiti našem skupu, što mi je iznimno drago jer smo uspjeli uz pomoć njega privući pozornost javnosti na ono što želimo reći'', rekla je Alma Demirović, predsjednica udruge HURA.

Na prosvjed je došao i zastupnik u Hrvatskom saboru Ivan Pernar, inače poznat po svojim stavovima protiv cijepljenja i zagovornik liječenja bolesti vitamin C.

S Medicinskog fakulteta u Splitu izrazili su zabrinutost zbog njegova dolaska, a građanima su poručili kako je Wakefield poznat po brojnim neutemeljenim tvrdnjama i širenju lažnih spoznaja.

Više od 10 tisuća ljudi na Povorci ponosa u Zagrebu, došao i Bernardić: "Istospolni parovi trebaju posvajati djecu"