Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Splitska epidemiologinja o novom soju virusa gripe i kako se zaštititi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Kada bismo postigli obuhvate cijepljenja koje smo imali u prošlosti, zaista ne bismo trebali biti zabrinuti. Za sada očekujemo da ćemo u ovoj i idućoj sezoni imati nešto povećan broj oboljelih zbog toga što naša populacija nije prokužena", kazala je epidemiologinja splitskog HZJZ-a Dijana Nonković.

Obavljena je obdukcija dviju beba koje su preminule prije dolaska u splitsku bolnicu. No točan uzrok smrti zasad još nije poznat. Vodeći hrvatski epidemiolozi stigli su u Split kako bi vidjeli zašto je ove zime zabilježeno čak šest smrtnih slučajeva od gripe upravo u tom gradu.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet

Na tom su sastanku kazali kako je u Hrvatskoj svugdje više gripe nego u zadnjih nekoliko godina. Ipak, zaključak je bio da Split nije pogodio neki veći val epidemije nego u ostatku Hrvatske i Europe.

S epidemiologinjom splitskog HZJZ-a Dijanom Nonković razgovarao je dopisnik Nove TV Mario Jurič.

Vidjeli smo da se pojavio novi soj virusa gripe. Trebamo li biti zabrinuti?

Visur gripe uvijek mutira. Nekad imamo manje promjene, a svakih nekoliko godina događaju se i one veće. Što se tiče zabrinutosti, kada bismo postigli obuhvate cijepljenja koje smo imali u prošlosti, zaista ne bismo trebali biti zabrinuti. Za sada očekujemo da ćemo u ovoj i idućoj sezoni imati nešto povećan broj oboljelih zbog toga što naša populacija nije prokužena, s obzirom na tu trenutnu mutaciju.

Koliko je ovaj novi soj opasan?

Ne možemo govoriti koliko je opasan ili neopasan jer je to nepredvidivo. Mi očekujemo veći broj oboljelih, a što se tiče ozbiljnosti kliničke slike, to opet ovisi o svakoj individui za sebe, odnosno o svakom organizmu za sebe.

Imamo li dovoljno cjepiva?

Cjepiva imamo dovoljno, ali nažalost moram reći da se procijepljenost u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina zaista drastično smanjila. Nije to slučaj samo s gripom nego i s čitavim nizom drugih obaveznih cjepiva. Ponekad i različiti napisi u medijima mogu isto tako stvoriti neku negativnu sliku o cijepljenju, ali mi moramo raditi na tome da što više cijepimo, jer je cijepljenje jedina prava prevencija.

Može li nas ono u potpunosti zaštititi od gripe i, evo, novoga soja virusa?

Ne može nas u potpunosti zaštititi. Učinkovitost cjepiva je različita od sezone do sezone, ali naravno, onaj tko se redovito cijepi ipak svojem organizmu daje zaista ozbiljnu i relevantnu zaštitu.

Šestero je umrlih ove zime u Splitu od gripe. To je dosad nezabilježeno?

Što se tiče samih prijava, općenito, svake godine mi imamo tzv. višak smrtnosti koji pripisujemo gripi, ne samo u našoj županiji i našoj zemlji nego je to tako u cijelom svijetu, u svim zemljama u kojima se prati kretanje gripe. Ove je godine prijavljivanje znatno bolje nego što je bilo prethodnih godina jer smo imali nažalost jednu smrt mlađe ženske osobe i od tog momenta smo mi zaista taj nadzor pojačali, možemo reći da smo otvorili četvere oči.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene