Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Kada bismo postigli obuhvate cijepljenja koje smo imali u prošlosti, zaista ne bismo trebali biti zabrinuti. Za sada očekujemo da ćemo u ovoj i idućoj sezoni imati nešto povećan broj oboljelih zbog toga što naša populacija nije prokužena", kazala je epidemiologinja splitskog HZJZ-a Dijana Nonković.


Obavljena je obdukcija dviju beba koje su preminule prije dolaska u splitsku bolnicu. No točan uzrok smrti zasad još nije poznat. Vodeći hrvatski epidemiolozi stigli su u Split kako bi vidjeli zašto je ove zime zabilježeno čak šest smrtnih slučajeva od gripe upravo u tom gradu.

Vezani članci Poplava u Splitu zbog puknute cijevi - 4 Bujica u Splitu: "Prije dvije godine bio je isti slučaj. Samo su to popravili i otišli, više nikad nisu pogledali cijevi" Ivica Puljak Ivica Puljak o napadima na strance: "Nadam se da je ovo prvi i zadnji put da kao gradonačelnik Splita pišem ovakav tekst"

Na tom su sastanku kazali kako je u Hrvatskoj svugdje više gripe nego u zadnjih nekoliko godina. Ipak, zaključak je bio da Split nije pogodio neki veći val epidemije nego u ostatku Hrvatske i Europe.

S epidemiologinjom splitskog HZJZ-a Dijanom Nonković razgovarao je dopisnik Nove TV Mario Jurič.

Vidjeli smo da se pojavio novi soj virusa gripe. Trebamo li biti zabrinuti?

Visur gripe uvijek mutira. Nekad imamo manje promjene, a svakih nekoliko godina događaju se i one veće. Što se tiče zabrinutosti, kada bismo postigli obuhvate cijepljenja koje smo imali u prošlosti, zaista ne bismo trebali biti zabrinuti. Za sada očekujemo da ćemo u ovoj i idućoj sezoni imati nešto povećan broj oboljelih zbog toga što naša populacija nije prokužena, s obzirom na tu trenutnu mutaciju.

Koliko je ovaj novi soj opasan?

Ne možemo govoriti koliko je opasan ili neopasan jer je to nepredvidivo. Mi očekujemo veći broj oboljelih, a što se tiče ozbiljnosti kliničke slike, to opet ovisi o svakoj individui za sebe, odnosno o svakom organizmu za sebe.

Imamo li dovoljno cjepiva?

Cjepiva imamo dovoljno, ali nažalost moram reći da se procijepljenost u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina zaista drastično smanjila. Nije to slučaj samo s gripom nego i s čitavim nizom drugih obaveznih cjepiva. Ponekad i različiti napisi u medijima mogu isto tako stvoriti neku negativnu sliku o cijepljenju, ali mi moramo raditi na tome da što više cijepimo, jer je cijepljenje jedina prava prevencija.

Može li nas ono u potpunosti zaštititi od gripe i, evo, novoga soja virusa?

Ne može nas u potpunosti zaštititi. Učinkovitost cjepiva je različita od sezone do sezone, ali naravno, onaj tko se redovito cijepi ipak svojem organizmu daje zaista ozbiljnu i relevantnu zaštitu.

Šestero je umrlih ove zime u Splitu od gripe. To je dosad nezabilježeno?

Što se tiče samih prijava, općenito, svake godine mi imamo tzv. višak smrtnosti koji pripisujemo gripi, ne samo u našoj županiji i našoj zemlji nego je to tako u cijelom svijetu, u svim zemljama u kojima se prati kretanje gripe. Ove je godine prijavljivanje znatno bolje nego što je bilo prethodnih godina jer smo imali nažalost jednu smrt mlađe ženske osobe i od tog momenta smo mi zaista taj nadzor pojačali, možemo reći da smo otvorili četvere oči.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr