Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci u Splitu

"Ove sezone ima više slučajeva gripe nego inače, moglo bi umrijeti 350 do 400 osoba"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz HZJZ-a poručuju kako u ovakvim situacijama njihovi stručnjaci usko surađuju sa stručnjacima županijskih zavoda.

Šefovi referentnog centra za gripu i epidemiologiju Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, doktori Vladimir Draženović i Bernard Kaić, danas su održali sastanak u Splitu nakon što je jučer u tamošnji KBC dvoje dojenčadi staro četiri mjeseci dovedeno mrtvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Počela sezona HZJZ objavio kad počinje cijepljenje protiv gripe: Nabavljeno 500 tisuća doza Ilustracija Prijavljena 23 smrtna ishoda HZJZ objavio koliko je oboljelih od gripe: Najpogođenije dvije županije uz obalu

Bernard Kaić nakon sastanka je poručio kako je zaključak taj da je ove sezone više gripe nego inače.

"U Splitsko-Dalmatinskoj županiji na temelju broja prijava i poslanih uzoraka zaključujemo kako je najvjerojatnije da nije toliko veća gripa nego je bolja suradnja epidemiologa i veći je broj prijavljivanja. Dokaza nema da je gripa težeg intenziteta", kazao je Kaić i dodao da se procjenjuje kako bi ove sezone od gripe moglo umrijeti 350 do 400 osoba, dok se uobičajene procjene za državu veličine Hrvatske kreću između 200 do 250 smrtnih slučajeva.

Novi soj virusa

Virusolog Vladimir Draženović rekao je kako se ove godine pojavio novi soj virusa.

"Pokazao se kao dominantni soj ove sezone. Naša populacija je imunološki naivna za taj soj i nemamo antitijela pa ima veći broj oboljelih. Cjepivo još uvijek donekle štiti protiv tog soja, ali naš problem je što se 94 posto građana još uvijek ne cijepi", kaže Draženović.

Kazao je kako zasad ne mogu komentirati slučajeve smrti dviju beba u Splitu.

Podsjetimo, u slučaju starijeg dojenčeta utvrđen je i virus gripe tipa B, no još nije poznato je li on uzrok smrti. Poznato je samo da je beba dan prije bila potpuno zdrava, a ujutro je već bila mrtva. Naknadnim testom potvrđena je prisutnost gripe.

Obavljena je obdukcija dviju preminulih beba iz Splita, a nalazi su poslani u Zagreb, potvrđeno je na splitskom Zavodu za javno zdravstvo. Ove zime u Splitu je od gripe preminulo čak šest osoba dok prošle godine nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

"Tema sastanka je zabrinjavajuća situacija s pojavnošću gripe i broja oboljelih i umrlih s obzirom na ostatak Hrvatske. Stručnjaci iz Zagreba došli su vidjeti je li povećani broj zbilja odraz većeg obolijevanja i smrtnosti u odnosu na ostatak države ili se samo radi o tome da mi promptnije brže i ekspeditivnije prijavljujemo sve", kazala je uoči sastanka Jasna Ninčević, ravnateljica NZJZ Split.

"Moguće da je virus mutirao"

Epidemiolog Bernard Kaić sinoć je, gostujući u Dnevniku Nove TV, kazao kako je ove godine dosad prijavljeno 25 tisuća oboljelih, a da bi brojka uskoro mogla narasti na 30.000.

Prema neslužbenim podacima, ove je zime 11-ero osoba preminulo od komplikacija vezanih uz gripu, a Kaić ističe kako je moguće da je virus mutirao.

"Virusima gripe je jedno od osnovnih svojstava da mutiraju. Virus gripe koji je ove godine došao, to je onaj podtip H3N2, pretprošle je godine, odnosno 2014. na 2015. toliko mutirao da je bio praktički kao novi virus i cjepivo je bilo potpuno nedjelotvorno jer se izmijenilo u odnosu na prošlu sezonu pa je velik dio ljudi bio osjetljiv na njega. Prošle godine tog virusa uopće nije bilo u populaciji, a sad je došao ponovno. I oni koji nisu prije dvije godine s njim došli u prirodni kontakt, oni sada pobolijevaju i zato se ove godine očekuje veći broj oboljenih nego prijašnjih par godina", kazao je Kaić.

Iz HZJZ-a poručuju kako u ovakvim situacijama njihovi stručnjaci usko surađuju sa stručnjacima županijskih zavoda.

"Ovdje se konkretno radi o tome da će se na sastanku u Splitu razmijeniti sve trenutno raspoložive informacije među epidemiolozima, mikrobiolozima i kliničkim liječnicima (infektolozima i pedijatrima) u Splitu, te utvrditi detalje daljnjih postupaka i komunikacije, a ovisno o utvrđenom stanju u vezi s gripom na terenu", poručuju iz HZJZ-a.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene