Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Odluka Gradskog vijeća

Split će dobiti spomenik Franji Tuđmanu i 10-metarski križ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitsko Gradsko vijeće većinom glasova prihvatilo je danas da se spomenik neovisnosti i prvome hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu postavi na kraju Rive u blizini Nadbiskupske palače.

Osim toga prihvaćeno je i da se na Marjanu postavi križ visok deset metara, a ne 21 metar, kako je bilo predviđeno prošlogodišnjom odlukom Gradskog vijeća.

Vijećnicima je predstavljeno minijaturno idejno rješenje spomenika neovisnosti i prvome hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu koje su izradili akademski kipar Zoran Jurić i arhitekt Branko Silađin, a koje je ocjenjivački sud prihvatio među 12 ponuda pristiglih na natječaj. Tuđmanov spomenik bit će izliven od bronce, visok 2,85 metara, a lijevom će rukom, kako se vidi na minijaturnom spomeniku, biti naslonjen na crvenu granitnu kocku koja simbolizira hrvatsku neovisnost.

Pročitajte i ovo Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet Slika nije dostupna Dovršeno krimimalnističko istraživanje Uhićeni 27-godišnjak koji je urinirao po spomeniku Miljenku Smoji, otkrio bizaran razlog tog suludog postupka

>> Kerum otišao sa sjednice: 'Ne želim za ništa odgovarati'

Dogradnačelnik Jure Šundov objasnio je kako na tom spomeniku Tuđman "zamišljeno gleda u smjeru granitne kocke", što, po njegovim riječima, znači da hrvatska država "još nije dovršena i treba je dorađivati".

"Ovim se spomenikom hoće naglasiti da je Tuđman uz pomoć svih ostalih uspostavio nezavisnost Hrvatske, da je hrvatska država trajna i postojana kao što je to i granitni kamen od kojeg će biti napravljena crvena kocka koja simbolizira crvenu kocku iz hrvatskoga državnog grba", rekao je Šundov.

'Žao mi je što Tuđman nema spomenik u Zagrebu'

Od 19 nazočnih vijećnika 15 njih je glasovalo za spomenik, a četiri vijećnika iz koalicijskoga kluba SDP-HNS bila su suzdržana. Prije glasovanja Joško Dvornik (HNS) je rekao da će taj klub vijećnika biti suzdržan ne zato što su protiv spomenika, nego zato što se ne slažu da ga se postavi na mjestu "koje nije Riva, ali jest uz Rivu".

"Prvi hrvatski predsjednik treba imati spomenik u Splitu. Žao mi je što ga nema u Zagrebu, ali smatramo da bi ga u Splitu trebalo postaviti na Trgu Hrvatske bratske zajednice", rekao je Dvornik.

Svih 19 nazočnih vjećnika glasovalo je da se na Marjanu postavi 10-metarski kameni križ, a ne križ visok 21 metar, kako je to bilo predviđeno prošlogodišnjom odlukom. Dogradonačelnik Šundov objasnio je kako je to promijenjeno na prijedlog konzervatora. "Grad plaća samo dokumentaciju za križ, a sve ostalo financirat će donatori", dodao je.

"Očekujemo da ćemo za nekoliko dana dobiti prostornu suglasnost te dozvole Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda za postavljanje križa", rekao je Šundov. Odgovarajući na pitanja vijećnika rekao je kako vjeruje da bi križ na Marjanu trebao biti postavljen prije lokalnih izbora 19. svibnja ove godine.

Joško Dvornik (HNS) rekao je kako nema ništa protiv postavljanja tog križa jer je to "civilizacijska tekovina zapadne civilizacije". Vijećnik SDP-a Ivo Baldasar istaknuo je kako mu se sviđa što se se na Marjanu umjesto 21-metarskoga križa postaviti 10-metarski križ. Križ na Marjanu bio je od 1900. do 1917. kada ga srušila austrougarska vojska. Vijećnici su također jednoglasno odlučili da se spomenik proslavljenom nogometašu Bernardu Vukasu - Bajdi, koji je izgradila Torcida, postavi na ulazu na stadion Poljud.

S 13 glasova za i šest suzdržanih odlučeno je da se financiraju 22 nova autobusa za Javno komunalno poduzeće Promet. Investicija je vrijedna 51 milijun kuna, a otplaćivat će se pet godina. Drugi dio današnje sjednice Gradskog vijeća održat će se 3. travnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene