Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intoksikacija

Dječaku (10) jedva spasili život: Jeste li znali da se možete otrovati običnom vodom?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Pretjerivanje s unosom vode može imati ozbiljne zdravstvene posljedice. Iskusio je to desetogodišnji dječak koji je u manje od sat vremena popio šest boca vode i zamalo umro.

Zbog jedne posve uobičajene stvari Ray Jordan je zamalo izgubio život.

Bio je to posebno vruć dan u Južnoj Kaliforniji, ali djecu to nije spriječilo u igri. Trčali su, skakali po trampolinu i zabavljali se.

Da bi doskočio žeđi, desetogodišnji dječak je u više navrata u predahu od igre jurio u kuću i pio vodu.

Ubrzo su se pojavili zastrašujući simptomi zbog kojih su se njegovi roditelji prepali, a Ray je hospitaliziran.

''Nije mogao kontrolirati glavu ni ruke ni bilo što drugo. Sve motoričke funkcije su prestale'', rekao je njegov otac. Izgledalo je kao da je drogiran ili pijan.

Pročitajte i ovo Mileva Simetić Saliji Transplantacija organa Teško bolesnoj Milevi odobreno hrvatsko državljanstvo: "Jako sam sretna i zahvalna"

Ispostavilo se da je dječak u manje od sat vremena popio šest boca vode, piše Daily Mail, nakon što su liječnici proveli nekoliko testova i ustanovili da pati od trovanja vodom.

Nije jasno koliko su velike bile boce vode koje je popio, a dječak se u međuvremenu potpuno oporavio i nema nikakvih posljedica.

No, njegovi roditelji žele da ova priča drugima posluži kao podsjetnik na opasnosti koje vrebaju tijekom ljetnih mjeseci.

Intoksikacija, odnosno trovanje vodom stanje je koje se javlja kad bubrezi ne mogu podnijeti veliku količinu vode čime razina natrija u krvi padne na kritično nisku razinu.

Pročitajte i ovo Nevrijeme rušilo grane stabala Zbraja se šteta Nevrijeme vam je oštetilo automobil? Istražili smo kako možete naplatiti štetu

''Rayu se dali nešto za uriniranje kako bi što je moguće više tekućine izbacio iz tijela jer se počela pojavljivati oteklina oko mozga - zato ga je glava tako jako boljela'', rekla je njegova majka.

Nakon još nekoliko postupaka, uključujući reguliranje krvi dozama natrija i kalija, dječak se ''čudesno probudio''.

Kriza je mogla biti izbjegnuta da je dječak umjesto obične vode pio posebna sportska pića, tzv. izotonične napitke koji sadrže ugljikohidrate i elektrolite koji osiguravaju dovoljnu količinu natrija u krvi.

Zdravstveni djelatnici tijekom posebno vrućih dana zato preporučuju naizmjeničnu konzumaciju vode i izotoničnih napitaka kako bi se spriječila dehidracija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene