Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobro je imati na umu

Što kad se na trajektu dogodi nesreća ili šteta na automobilu: Znate li što trebate učiniti?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Luka Gerlanc/Cropix
Kad izroni bijela prova, nekima kao da tek tada zaista počinje ljeto, a put do mora proletio je i ni do otoka više nije daleko - ma koliko trajekt dugo plovio. No opreza nikad dosta, pogotovo ako u utrobi broda drijema i vaš limeni ljubimac.

Gužve u trajektnim lukama sve su veće, čak i unatoč poskupljenju od oko 11 posto. A u gužvi je veća i mogućnost da se dogodi neka nezgoda ili oštećenje vozila. Na umu treba imati i da je loše vrijeme nerijetka pojava. Važno je stoga znati što učiniti ako vam se na trajektu dogodi neka šteta i kako je naplatiti.

Pri ukrcaju, plovidbi ili iskrcaju s trajekta znaju se dogoditi i štete na vozilima. Otkinuti retrovizor, oštećeni lim, razbijena šajba, ali i neke veće štete.

Važno je znati da je vozilo što se pomorskog prava tiče - u ovom slučaju ukrcaja na trajekt i kupnje karte za trajekt - vaša prtljaga.

Prtljaga je svaka stvar koja se prevozi, uključujući i vozilo koja se prevozi na temelju ugovora o prijevozu putnika, osim ako je riječ o stvarima i vozilima koja se prevoze na temelju brodarskog ugovora, na temelju teretnice, prtljažnice ili druge prijevozne isprave ili ugovora koji se u prvom redu odnosi na prijevoz stvari te živih životinja.

Pročitajte i ovo Car meet, ilustracija - 2 Važna stvar Car meetovi uskoro će se održavati na novom mjestu! Ova pista postat će domaćin automobilskih utrka

Takvog je stava i Visoki trgovački sud Republike Hrvatske, podsjeća HAK Revija. Naime, u jednoj od svojih odluka navodi: ''Oštećenjem tužiteljeva vozila na tuženikovu trajektu u naravi došlo je do oštećenja njegove prtljage. Ma koliko to terminološki izgledalo neobično, odgovara zakonodavčevoj pravnoj volji. Neovisno o tome prevozi li se trajektom vozač vozila, dakle putnik, primjerice motociklom, osobnim automobilom ili kamionom (tegljačem ili tegljačem s prikolicom), radi njihova prijevoza sklapa se uvijek jedan te isti ugovor – ugovor o prijevozu putnika (s prtljagom). Razlika je samo u veličini, težini i posebno u dužini svakog od tih vozila, jer o težini i prostoru koji zauzimaju ovisi visina iznosa prevoznine.''

Važno je imati na umu i zastarni rok – dvije godine, također zahvaljujući jednom od stajališta Vrhovnog suda Republike Hrvatske: ''Tražbine iz ugovora o prijevozu putnika i prtljage zastarijevaju u roku od dvije godine, a vrijeme zastare kod ugovora o prijevozu prtljage počinje teći od dana kad je prtljaga predana ili kad je trebala biti predana u luci, odnosno pristaništu.''

Pročitajte i ovo Ilustracija traži se vlasnik U kontejneru kraj škole u Zagrebu pronašao zolju: Djeca su se igrala u blizini

Važno je razlikovati štete na vašem vozilu uzrokovane krivnjom prijevoznika (trajekt) od onih uzrokovanih krivnjom vas ili drugog vozača.

Ako je šteta na vašem vozilu na trajektu uzrokovana krivnjom vozača drugog vozila, koji je udario u vaše vozilo, naravno da nema odgovornosti ni prijevoznika (trajekt). Štetu vam plaća vozač drugog vozila, odnosno njegovo osiguravajuće društvo.

Sudska praksa jasno ustraje u stavu da je trajektna vožnja nastavak cestovne vožnje. Obvezno osiguranje koje ima svako osigurano i registrirano vozilo pokriva i štete koje se dogode na površinama na kojima se obavlja promet, a vozilima ulazite na trajekt vožnjom i tijekom vožnje vrijede prometna pravila kao na cesti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene