Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Računi za grijanje šokirali su Vukovarce koji koriste usluge toplane Tehnostan. Oni koji uopće ne pale radijatore dobili su račune u visini nekoliko stotina kuna, a oni koji su grijali stanove, dobili su račune i do dvije tisuća kuna.


Gospođa Ljubica ne može na kraj s računima za grijanje. 'U prosincu je račun bio 900 kuna, a za veljaču 1.905,33 kuna. Šok sam doživjela, šok, jer ostalih računa imam 1.200 i za što radim? Što mi ostane? Što ću jesti?', uzrujana je Ljubica Gvozdanović iz Vukovara.

Vezani članci Slika nije dostupna Radijatori su im zatvoreni i hladni, ali ponovno su dobili visoke račune za grijanje Slika nije dostupna Priča koju pratimo od samog početka i dalje šokira: 'To nema smisla'

Grijala je samo dnevni boravak, no ni njega više ne grije. Kaže da je i njega ugasila kada je dobila račun. Gospođa Nada Čehajić živi u garsonijeri od 28 četvornih metara. 'Moj račun za grijanje iznosi 1.846 kuna. Moja penzija iznosi 1.820 kuna, tako da samo jedan račun od Tehnostana je veći od moje cijele penzije', kaže Nada.

Kako je maloj, zagorskoj školi uspjelo spustiti račun za grijanje na 23 kune?

Dio stanara uopće ne koristi usluge toplane Tehnostan, a dobili su račune više od 500 kuna. Tvrtka je u vlasništvu grada, pa smo gradonačelnika Vukovara pitali zašto građani dobivaju tako visoke račune? 'To vam je jednostavno posljedica toga što je sustav za grijanje pravljen za određeni broj jedinica', kaže Ivan Penava, gradonačelnika Vukovara.

Te jedinice većinom stoje prazne, pa građani koji žive u stanovima plaćaju račune za prazne stanove. 'Naravno da je taj sustav u ovom smislu iracionalan, neučinkovit, skup, jer kao da se idemo nas troje voziti autobusom, naravno da taj autobus ne može biti isplativ', objašnjava Penava.

Iako je svjestan da je situacija s računima izmaknula kontroli, gradonačelnik ne nudi rješenje. Građani su ugasili radijatore, ali to ih od visokih računa za grijanje neće spasiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju