Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalno zatopljenje

Fotografija koja pokazuje stvarne posljedice klimatskih promjena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slika, ako već ne podaci na termometrima, govori tisuću riječi.

'Globalno zatopljenje' i 'klimatske promjene' kao da su riječi koje su izgubile značenje u tisućama vijesti koje ih spominju. Na trenutak nam se može učiniti i da je to nešto o čemu raspravljaju političari na 'dosadnim' konferencijama ili jedna lekcija u gradivu iz osnovne škole.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Trenutne politike nisu dovoljne: Globalno zagrijavanje značajno će premašiti dogovorenu razinu Lidija Srnec i Barbara Štrbac Toplinski valovi i obilne kiše Stručnjakinja o klimatskim promjenama: "Usporedbe radi - kad ste zdravi, vaša je temperatura ispod 37. Ako poraste za stupanj, bolesni ste"

No, klimatske promjene itekako nas se tiču. One izravno utječu na naš život, kao i život drugih živih bića. Dokazuje to i šokantna fotografija polarnog medvjeda snimljena na norveškom otočju Svalbardu u Arktičkom oceanu.

Globalno zatopljenje prijeti čovječanstvu buđenjem prastarih virusa

Objavio ju je fotograf Kerstin Langenberger, koji je htio pokazati što globalno zatopljenje čini polarnim medvjedima, koji su na tom području tražena 'roba' za fotografe koji vole zabilježiti njihovu fotogeničnu ljepotu i boravak u okolišu.

'Za turiste su polarni medvjedi glavni razlog zašto dođu do Svalbarda. Na prvi pogled, sve je kao što je uvijek i bilo. No, što se zapravo događa s medvjedima ovdje?', postavio je pitanje Langenberg, a odgovor na to vidljiv je na ovoj uznemirujućoj fotografiji.

 

For tourists and wildlife photographers, the main reason to come to Svalbard is to see polar bears. And yes, usually we...

Posted by Kerstin Langenberger Photography on 20. kolovoz 2015

Medvjed koji gotovo da više ni ne liči na one polarne medvjede kakve smo navikli viđati na fotografijama ili u dokumentarnim serijama. Nadprosječno toplo ljeto dovelo je do toga da su neki medvjedi već sada na rubu snaga, izgladnjeli ili mrtvi. Ovo nije nešto što se dogodilo svim polarnim medvjedima, ali itekako pokazuje učinak zagrijavanja zemlje na život oko nas.

Inače, prema podacima NASA-e, prosječna globalna temperatura porasla je za gotovo jedan stupanj Celzijev od 1880., a dvije trećine tog globalnog zatopljenja polazi od 1975. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene