Premijer Plenković najavio je novo povećanje minimalne plaće, a u Ministarstvu rada u utorak su se održale konzultacije sa socijalnim partnerima oko iznosa minimalca.

Galerija


"U razgovoru sa socijalnim partnerima predložit ćemo i novo povećanje minimalne plaće", istaknuo je premijer na konferenciji za novinare u Banskim dvorima na konferenciji za novinare i dodao da će nova odluka uslijediti do kraja listopada, a da će taj iznos još dodatno biti značajno povećan.

Vezani članci Josip Aladrović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Aladrović objavio - na Vladinu ponudu pristali svi sindikati javnih službi, osim obrazovnih Josip Aladrović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Završeni pregovori Vlade i sindikata državnih službi, Aladrović: "Načelni dogovor je postignut"

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava u utorak su se održale konzultacije sa socijalnim partnerima oko prijedloga visine minimalne plaće za 2020.

Na sastanku su bili: ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, pomoćnik ministra za Upravu za rad i zaštitu na radu Dražen Opalić, predstavnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, Ana Milićević Pezelj i Domagoj Ferdebar te predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, Bernard Jakelić. Josip Pelin, Stjepan Pezo, Josip Faletar, Vladimir Petošić, Ana Falak, Zdravko Urban i Milica Jovanović.

Konzultacije su održane u duhu dobre suradnje između socijalnih partnera, na kojima su predstavnici sindikalnih središnjica i poslodavaca iznosili stavove i prijedloge vezano uz visinu minimalne plaće za iduću godinu.

Ministar Aladrović će, u skladu sa Zakonom o minimalnoj plaći, nakon konzultacija sa socijalnim partnerima, Vladi RH do kraja listopada predložiti visinu minimalne plaće.

Visina minimalne plaće određuje se u kontekstu povećanja udjela minimalne plaće u prosječnoj bruto plaći isplaćenoj u pravnim osobama od siječnja do srpnja tekuće godine, uzimajući u obzir inflaciju, kretanje plaća, kretanje nezaposlenosti i zaposlenosti, demografska kretanja te ukupno stanje gospodarstva, a posvećujući posebnu pozornost djelatnostima s niskim plaćama i ugroženim skupinama zaposlenih, priopćeno je iz Ministarstva rada i socijalne skrbi. (MT/Hina)