Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zeleno svjetlo

Plenković o odluci Europske komisije: "Ovo je velik i važan dan i još jedan europski uspjeh Hrvatske"

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Premijer Andrej Plenković ocijenio je u utorak, na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, kako je odluka Europske komisije da je Hrvatska ispunila sve uvjete za ulazak u šengenski prostor, "još jedan veliki europski uspjeh Hrvatske"

Premijer je pozdravio odluku Europske komisije, rekavši kako je ovo velik i važan dan.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu"

"Mi smo na ovaj način napravili veliki iskorak na temelju zakonodavnih i financijskih postignuća. Cilj politika ove Vlade je da Hrvatska ide u što dublji kontekst europskih integracija. Dvije piste na kojima radimo su Schengen, druga je euro-područje", naglasio je premijer.

"Sada slijede aktivnosti na razini kontakata prema državama članicama. Najprije će komunikacija prolaziti kroz schengenski odbor. U redu prije nas su Bugarska i Rumunjska. Današnjom preporukom Komisije išli smo naprijed kako bi mogli loviti korak s Bugarskom i Rumunjskom. Radili smo predano, radili smo tiho i što je najvažnije, postigli rezultat", dodao je.

Nije želio nagađati o datumu ulaska u Shengen, rekavši da su postigli svoj cilj, odnosno cilj Vlade, no smatra kako nije realno da će se ulazak u Schengen dogoditi za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

"Razgovarat ćemo sa svim državama članicama o dinamici ulaska u Schengen", naglasio je.

Plenković se referirao na moguće slovensko blokiranje ulaska u šengenski prostor te je kazao da je spor sa Slovenijom "bilateralnog karaktera".

"Mi ćemo nastojati te teme (bilateralne) odvajati od ove teme, jer je to tema koju trebamo rješavati sa Slovenijom na drugi način, dijalogom i traženjem rješenja s kojim će obje strane biti zadovoljne", poručio je premijer.

Plenković je istaknuo kao uspjeh činjenicu da Hrvatska nema dodatni mehanizam nadzora za ulazak u Schengen, koji su imali Rumunjska i Bugarska.

Štrajk učitelja

Premijer je poručio kako će povećanje plaća od 6,12 posto kroz osnovicu riješiti glavni meritum zahtjeva školskih sindikata te je naglasio kako je brojnim učiteljima u mandatu ove Vlade plaća povećana više od 20 posto.

"U govoru u Saboru naglasio sam postignuća Vlade, i ona su pozamašna, u svim aspektima, isto tako i u politici plaća. Naša ponuda od 2+2+2 dizanja osnovice kroz temeljni kolektivni ugovor je konzistentna i riješiti će glavni meritum zahtjeva sindikata školstva, a to je povećanje plaća od šest posto", rekao je Plenković.

Dodao je kako je ova Vlada "vrlo konzistentno, realnom politikom koja je pratila prihodovnu stranu, povećala plaće dizanjem osnovice za 11,5 posto".

"Dakle, ona će u idućoj godini, kad se zbroji sve do sada napravljeno, plus ovih šest posto i porezne olakšice, brojnim učiteljima u mandatu ove Vlade dignuti plaće za više od 20 posto. To nije uobičajeno niti redovito, a pritom imamo zdravi rast, ne zadužujemo se dodatno i ostvarujemo uravnotežen proračunski višak", pojasnio je Plenković.

Ono što nudi Vlada je fer, realno i konzistentno; spremni smo i na konzultante

Istaknuo je kako kao Vlada razumiju da postoje nepravde i nelogičnosti kroz koeficijente kroz različite sektore.

"Te nepravde su se nataložile kroz otprilike dva desetljeća. Nije jednostavno ni lako. U sustavu plaća, osim osnovica, imate i brojne dodatke koji se malo spominju. I postoje koeficijenti. Spremni smo to riješiti na objektivan način uz pomoć konzultanata koji su van sustava državne uprave. Mislim da nam za takav posao treba netko tko će biti nepristran, tko neće afektivno gledati svoj resor", rekao je premijer.

Dodao je kako će pozvati sindikate da budu oni koji će i pomoći u tom procesu, a smatra da je fer, realno i konzistentno ono što nudi Vlada i da to nije dijeljenje darova pred izbore.

Plenković smatra da je kontinuitet sa štrajkom u redu kao legitiman stav sindikata, ali da nije fer prema onome što je bit politike obrazovanja - da se svi bavimo djecom i učenjem i napredovanjem mladih generacija.

Uskoro i novo povećanje minimalne plaće

"U razgovoru sa socijalnim partnerima predložit ćemo i novo povećanje minimalne plaće", istaknuo je i dodao da će nova odluka uslijediti do kraja listopada i da će taj iznos još dodatno biti značajno povećan.

Novinari su premijera pitali jesu li na današnjem sastanku sa Generalskim zborom raspravljali o pitanju uvođenja dvojezičnih ploča u Vukovaru.

"Raspravu i tu odluku trebaju donijeti oni koji žive u Vukovaru. Naravno da je politika ove Vlade graditi politiku povjerenja, suživota, pogleda prema budućnosti, graditi na postignuću mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja", rekao je Plenković.

Zaključio je kako je politika Vlade kada pruža ruku manjinama uključiva politika, ali da "postoje sredine u kojima to treba malo obazrivije raditi, s obzirom na posljedice".
 

Zeleno svjetlo Europske komisije

Europska komisija ocijenila je u utorak da Hrvatska ispunjava potrebne kriterije za ulazak u šengenski prostor i pozvala Vijeće EU-a da Hrvatsku uključi u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola.

"Europska komisija smatra, na temelju rezultata šengenskog evaluacijskog procesa započetog 2016. godine, da je Hrvatska poduzela mjere koje su potrebne da bi se osigurali potrebni uvjeti za punu primjenu šengenskih pravila te da su standardi ispunjeni", objavila je Komisija u priopćenju. (MT/Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene