Obavijesti Pretražite Navigacija
Živahno u visokom domu

Dio oporbe napustio sabornicu, Jandroković ih ispratio stihovima: ''Sidimo noćas kraj stola, a vidim da nema nas pola''

Aktualno Galerija Glasanje u Saboru - 30 Glasanje u Saboru - 30 Foto: Cropix Glasanje u Saboru - 29 Glasanje u Saboru - 29 Foto: Cropix Glasanje u Saboru - 28 Glasanje u Saboru - 28 Foto: Cropix Glasanje u Saboru - 27 Glasanje u Saboru - 27 Foto: Cropix +11 Glasanje u Saboru - 26 Galerija 1/16 >>
Glasanje o rebalansu ovogodišnjeg državnoga proračuna podignulo je u srijedu temperaturu u Hrvatskom saboru. Nezadovoljni odnosom prema njihovim amandmanima, Socijaldemokrati i Most najavili su da u glasovanju neće sudjelovati, pa su napustili sabornicu.

Bez zastupnika Mosta i Socijaldemokrata, Hrvatski sabor u srijedu je izmijenio ovogodišnji državni proračun kako mu je to predložila Vlada, ukupni prihodi očekuju se u iznosu od 26,6 milijardi eura, a rashodi u iznosu od 28,1 milijardu eura.

Sabor je državni proračun izmijenio glasovima većine zastupnika, za izmjene je glasovalo 77 zastupnika, 24 protiv.

Prihodi se, u odnosu na izvorni proračun, povećavaju za 1,7 milijardi, a rashodi za 1,4 milijarde eura. Očekivani proračunski manjak je 510 milijuna eura, odnosno 0,7 posto BDP-a, prema metodologiji ESA.

Prema Vladinoj prognozi, udio javnog duga u BDP-u u ovoj će se, u odnosu na prošlu godinu, smanjiti za 5,8 postotnih bodova, na 62,6 posto BDP-a.

Inflacija potrošačkih cijena trebala bi usporiti na 6,6 posto u odnosu na 10,8 posto u prošloj godini. Vlada je u ovoj godini projicirala realni rast BDP-a od 2,2 posto, glavni pokretač razvoja trebao bi biti izvoz roba.

Nakon Vlade, i saborska većina odbila je 166 oporbenih amandmana na rebalans, od čega su 143 bila Mostova.

Socijaldemokrati neće sudjelovati u glasovanju, najavio je Davorko Vidović iskazujući pritom ''zlovolju'' načinom na koji se upravlja financijama države, ali i ''pretjeranom manipulacijom u propagandno- političke svrhe kad je riječ o javnom novcu i podcjenjivačkom odnosu prema zastupnicima i njihovim prijedlozima''.

I Marija Selak Raspudić (Most) ističe da su Vlada i vladajuća većina odbili sve njihove amandmane, a podnijeli su ih 143 od ukupno 166. Tražili smo novac za ljude na Banovini, za one pogođene poplavama, za demografiju, navela je.

Vlada nije prihvatila ni jedan naš amandman, jer ne misli da je minimum pristojnosti vratiti građanima višak koji je zaradila na inflaciji, nego da je taj novac propagandno sredstvo za njezinu izbornu kampanja, kazala je.

 

Zekanović: Nino čuva djecu, Božo u fušu, Bulj kosi travu

I dok je predsjednik Sabora njihov odlazak popratio riječima ''sidimo noćas kraj stola, a vidim da nema nas pola'' iz jedne popularne pjesme, Krešo Beljak (HSS) poručio im je kako je nekorektno ostaviti ostale oporbene kolege da glasuju o njihovim amandmanima za koje oni sami neće glasovati.

Mi nećemo ni raspravljati, ni glasovati o amandmanima kolega kojih nema na glasovanju, poručio je.

Hrvoje Zekanović (HDS) mostovce je prozvao da ne ispunjavaju svoje poslovničke dužnosti, među kojima su biti na sjednici i glasovati.

''Doduše, Nino vjerojatno čuva djecu, Božo je vjerojatno u ordinaciju u Mostaru u fušu, a Bulj se zaletio do Sinja pokositi travu“, izjavio je.

SDP je pak ostao na glasovanju, ali je Branko Grčić najavio da neće glasovati za rebalans.

Ključnim problemom u državi označio je plaće i mirovine, koje su, kaže, katastrofalno male, te pozvao da se one izvanredno usklade kako je to učinjeno sa povećanjem plaća. Upozorio je i na problem plaća zaposlenih u privatnom sektoru, gdje petina zaposlenih prima manje od 4700 kuna.

Oporba je Vladu prozivala da zapravo zarađuje na inflaciji, da se državni proračun dobro puni prvenstveno zbog rasta cijena. Premijeru je onda lako dijeliti naše novce, rekla je Ružica Vukovac (PH).

Beljak pak kaže da se Vlada ne ponaša po načelu dobrog gospodara koji u dobrim godinama misli na gladne godine. Vladajuća većina razmišlja na način predizborne kampanje, rebalans služi samo za kupovinu glasova naivnih birača, kazao je i poručio da im to ovaj put neće proći.

Pročitajte i ovo Miro Bulj i Gordan Jandroković u Saboru Od jaja do stihova Jandroković recitirao, potaknuo ga Bulj, ali predsjedniku Sabora to nije bilo prvi put: Pogledajte retrospektivu njegovih izjava

Pročitajte i ovo Sabor - 2 Sve je krenulo od ZDS VIDEO/FOTO Drama u Saboru: Koliko je falilo do fizičkog obračuna između dvojice zastupnika i Jandrokovića?

Vladajući HDZ, HNS, HSLS podržavaju rebalans.

Rebalans je realan, govori se o rastu BDP-a od tri posto, turistička sezona pokazuje dobre naznake, zato treba povećati plaće, ali i biti oprezan da se ne uđe u spiralu inflacije, rekao je Dario Hrebak (HSLS).

Njeghova je rasprava izazvala žestoke reakcije, pa je predsjednik Sabora po tri opomene podijelio Grčiću i Katarini Peović (RF), a po dvije Hrebaku i Urši Raukar Gamulin (Možemo).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene