Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos kod preuzimanja

Institucije će ispitati prodaju udjela u Fortenovi: "Možda je to 'vrući kapital', a možda postoje neki drugi, skriveni interesi"

Aktualno Galerija Daniel Markić Daniel Markić Foto: DNEVNIK.hr SOA o Fortenova grupi SOA o Fortenova grupi Foto: DNEVNIK.hr Fortenova grupa - 1 Fortenova grupa - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Fortenova grupa Galerija 1/4 >>
Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stekao je 43,4 posto udjela u hrvatskoj kompaniji Fortenova Grupa kupivši udio Sberbanka. Pravo je pitanje što su radile državne institucije i je li zakazao obavještajni sustav? O cijelom se slučaju na upit Dnevnika Nove TV oglasila i SOA.

Hrvatske obavještajce razbudio je arapski ulagač, ali tek prije nekoliko dana. Toliko, doznaje Dnevnik Nove TV, znaju za upitnu i spornu transakciju u Fortenovi. Pokrenuta istraga vodi se u nekoliko smjerova.

"Moguće da je taj sporazum, tog investitora i ruskih aktera u ovoj priči sklopljen u Rusiji, ja to ne znam, ali siguran sam da će sve naše institucije ispitati o čemu se ovdje radi", kaže ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ne isključuju ni mogućnost pranja ruskog kapitala. Dnevnik Nove TV doznaje da se ozbiljno provjerava tko je sve upleten u prodaju ruskog udjela u hrvatskoj kompaniji i je li kupac ovdje imao jednog ili više posrednika, koji bi se okoristili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZ MINUTE U MINUTU Pomutnja oko preuzimanja: Oglasila se Fortenova o vlasništvu i je li došlo do promjene

"Moramo doista istražiti dubinski sve što se dogodilo, je li uopće provedena transakcija ili je to pokušaj izigravanja sankcijskog režima u EU", kaže državni tajnik u MVPEI Frano Matušić.

Indikativno je i to da nije riječ o kompaniji nego fizičkoj osobi koja je navodno uplatila 500 milijuna eura.

U SOA-i ne potvrđuju jesu li i što poduzeli. Na upit Dnevnika Nove TV tek odgovaraju: "SOA će u skladu sa svojom zakonskom ulogom, i u ovom konkretnom slučaju izvješćivati i podupirati državni vrh i nadležna državna tijela u donošenju odgovarajućih odluka i postupanju u zaštiti nacionalnih i gospodarskih interesa RH. Svoja postupanja i saznanja, iz zakonskih razloga, nismo u mogućnosti iznositi".

Puno više od ovog očekuje šef SDP-ovog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Tražio je hitne odgovore od SOA-e. "Tu nema milosti prema nikome, kaže Siniša Hajdaš Dončić.

"Možda je to 'vrući kapital' koji se želi brzo oplemeniti, možda postoje neki drugi skriveni interesi, a možda čovjek želi nešto u Hrvatskoj ulagati. Moći ćemo više reći nakon izvješća, kad vidimo postoji li grubo kršenje sankcija i neprijateljskog preuzimanja kompanije koja je strateška u Hrvatskoj", kaže Hajdaš Dončić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Transakcija dionica Državni tajnik o prodaji udjela u Fortenovi ustvrdio kako je moguće i da je arapski ulagač samo paravan

Državno tužiteljstvo još ne poduzima nikakve pravne korake. Kažu da slučaj zasad promatraju: "Nadležno državno odvjetništvo poduzet će zakonom propisane radnje kada nadležna državna tijela tijekom svog prethodnog postupanja utvrde osnov sumnje da bi bilo počinjeno kazneno djelo za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti".

Sve kockice oko sporne arapske investicije u Hrvatskoj i tajanstvenog investitora tek se trebaju posložiti. I što će reći državne institucije koje sve češljaju, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene