Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

IGRA PRIJESTOLJA

Milijuni eura: Dubrovnik je zbog svjetski poznatog serijala zaradio basnoslovan novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekonomski institut u Zagrebu objavio je istraživanje prema kojemu je snimanje serijala Igra prijestolja u Dubrovniku povećalo turističku potrošnju za 126 milijuna eura i donijelo milijun i pol turističkih noćenja više.

Prema znanstvenom radu istraživača zagrebačkog Ekonomskog instituta Marine Tkalec, Ivana Žilića i Vedrana Recnera, snimanje serijala Igra prijestolja u Dubrovniku imalo je izrazito pozitivne učinke na turističke rezultate. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VESELI DISNEYLAND KAMERA NAS VOLI Na račun filmaša Hrvatska zaradila 290.411.161 kuna Slika nije dostupna Kako vam zvuči? OBOŽAVATELJI DOŠLI NA SVOJE Možete na izlet u svijet Igre prijestolja!

Prevedeno u brojke, Dubrovačko-neretvansku županiju od 2012. do 2015. godine posjetilo je u prosjeku svake godine 60 tisuća turista više. Ukupno je u tim godinama županiju zbog Igre prijestolja posjetilo 244.415 turista više koji su ostvarili gotovo milijun i pol noćenja više (preciznije 1.441.395). 

Gosti koji su županiju posjetili, motivirani upravo činjenicom da je tamo sniman jedan od najpopularnijih serijala na svijetu, potrošili su u tom razdoblju ukupno 126 milijuna eura!

Istraživački trojac Ekonomskog instituta objavio je svoj znanstveni rad pod nazivom "Učinci filmske industrije na turizam: Igre prijestolja i Dubrovnik" u uglednom znanstvenom časopisu iz područja turizma International Journal of Tourism Reserch. U svom radu evaluiraju učinak snimanja tog serijala na turističke rezultate Dubrovačko-neretvanske županije. 

Znanstvenici Ekonomskog instituta u svom su radu detektirali da je snimanje Igre prijestolja u Dubrovniku (Dubrovnik je bio prvotna lokacija snimanja kojoj su u kasnijim sezonama dodavane i lokacije u drugim županijama) dovelo i do pozitivnih turističkih rezultata u drugim županijama, no taj učinak prelijevanja na druge županije nije bio predmet ocjene objavljenog rada. 

Igra prijestolja u Dubrovniku se počela snimati 2011. godine u svojoj drugoj sezoni. Dubrovnik je pri tome izabran kao lokacija za King´s Landing, izmišljeni glavni grad sedam kraljevstava koji se učestalo pojavljuje u serijalu. Bogata i iznimno očuvana dubrovačka kulturna i arhitektonska baština sjajno se uklopila u srednjovjekovni kontekst serije, zbog čega se snimke dubrovačkih gradskih zidina, Lovrijenca i Lokruma često pojavljuju u serijalu.

Te su snimke ostavile snažan dojam na gledatelje serijala podižući globalnu prepoznatljivost Dubrovnika i potičući potražnju za turističkim posjetima tom gradu.

"Evaluacije ovakvog tipa imaju veliku društvenu i ekonomsku važnost jer omogućuju nositeljima javnih politika da ocijene isplativost eventualnih ulaganja javnih sredstava u privlačenje produkcijskih kuća koje bi u budućnosti snimale nove filmove i serijale u Hrvatskoj. Takve evaluacije trebalo bi raditi i za sve druge oblike trošenja javnih sredstava i subvencija, kako bi i porezni obveznici i nositelji javnih politika bili sigurni da je ulaganje javnog novca kroz određene javne politike i ekonomski i društveno opravdano", kaže se u priopćenju Ekonomskog instituta.

Dodaje se da su u Hrvatskoj takve evaluacije jako rijetke pa se i odluke o trošenju javnih sredstava obično donose bez ikakve prethodne evaluacije, dok se naknadne evaluacije učinkovitosti trošenja tih sredstava ili ne rade ili se provode na vrlo površnoj i nedovoljno stručnoj razini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene