Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZIMA POKAZALA ZUBE

Snijeg, olujni vjetar i led okovali Hrvatsku: Iz HGSS-a poslali važno upozorenje - "Uvjeti se mijenjaju jako brzo..."

Aktualno Galerija Goran Tomac, dopročelnik HGSS-a Delnice, i Katarina Jusić Goran Tomac, dopročelnik HGSS-a Delnice, i Katarina Jusić Foto: DNEVNIK.hr Goran Tomac, dopročelnik HGSS-a Delnice Goran Tomac, dopročelnik HGSS-a Delnice Foto: DNEVNIK.hr Vesna iz Delnica vuče stvari na sanjkama Vesna iz Delnica vuče stvari na sanjkama Foto: DNEVNIK.hr Snijeg na cesti - 2 Snijeg na cesti - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Snijeg na cesti - 1 Galerija 1/5 >>
Jak vjetar cijeli je dan stvarao probleme na prometnicama u Gorskom kotaru i podvelebitskom kanalu. I dalje autocestom A6 mogu samo osobna vozila, a opreza treba i u bezbrižnom uživanju na snijegu.

Udari vjetra i snijeg zaustavili su kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na Grobniku i u Gorskom kotaru. Iz Rijeke i Istre prema unutrašnjosti i obrnuto dio dana nije bilo slobodne ceste.

"Od nedjelje navečer u pola deset, idem za Kopar na utovar auta za Njemačku vozim. Na pumpama ne rade restorani, ništa ne radi, moraš sa sobom nositi", opisao je Josip iz Osijeka.

Jak vjetar snijeg je nosio do mora. Prekinuo je i neke pomorske linije. Ograničio promet u podvelebitskom kanalu. U Gorskom kotaru puhao je oko 90 kilometara na sat.

"Preporučujemo korištenje zimske opreme, prilagoditi vožnju uvjetima na cesti i još jedna napomena - ne pretjecati ralice na autocesti prilikom vožnje", upozorio je Valentin Crljenko, voditelj TJ Delnice HAC.

A ima ih na svim goranskim cestama. Lokve se čiste cijelu noć i cijeli dan. "Sad idem za Mrzlu Vodicu, Suhu Rečinu, po 8-10 sati neki dan sam bio i 15 sati", opisao je vozač ralice Željko. "Imamo 25 kilometara cesta, imamo zabačenih kuća koje moramo isto tako očistiti", kazao je direktor Lokvarke Ivica Gržanić.

Bez lopate ne mogu

Čiste svi. Bez lopate ovdje ne mogu. "Lopata je uvijek s nama, bez lopate nigdje, ako nema lopate, ruke, noge sve može doći u obzir", kazala je Sara iz Delnica. "Neka ga ima jer je zdrav, ali da ga opet nema previše kao prije tri zime", dodao je Nikola.

Neki su toliko naviknuli na snijeg da su sve prilagodili životu s njim. "I ne trebamo benzina, ne trebamo ništa, najjeftinije u ovo doba. Tu sam rođena pa sam se i prilagodila", rekla je Vesna iz Delnica.

Osječka zimska služba na terenu

Prilagodili su se i Slavonci. U Osijeku je zimska služba od jutra bila na terenu. "13 vozila je na raspolaganju, bacili smo oko 80 tona soli", kazao je Vjeran Marijašević, voditelj komunikacija Unikoma.

Građanima je stigao kao naručen. "Obožavam snijeg", rekao je Zlatko. "Namjestili smo godišnji kad se ne može nigdje ići, onda bar za snijeg, malo grudanje, malo sanjkanje", dodao je Domagoj iz Osijeka.

Na sanjke su u Lici skočili Dalmatinci. Zabava za sve male i velike. "Svi se družimo na snijegu, igramo se igara, skijamo, sanjkamo, grudamo", kazao je Viktor. "Prvi put ove godine da smo došli. Malo zabave na snijegu nikom ne škodi", dodao je.

Planine treba poštovati

A iako prizori s vrha Biokova zovu na akciju i oduzimaju dah - polako! Temperature su niske. Vrijeme je nepredvidivo. Planine treba poštovati. Hrvatska gorska služba spašavanja ima pune ruke posla pa da u tim rukama ne završite i vi - uživajte oprezno.

Na što posebno treba pripaziti, kazao je Goran Tomac, dopročelnik HGSS-a Delnice.

"U nedjelju smo imali akciju gdje smo na području Matić Poljane zatekli zaglavljeno vozilo. Pristupili smo izvlačenju tih osoba i vozilo smo izvukli na sigurno, a danas smo u obilasku terena zatekli zameteno vozilo u snijegu bez osoba. Provjerom smo saznali da su osobe na sigurnom pa se pristupilo izvlačenju vozila", rekao je Tomac.

Izlete u prirodu trebalo bi izbjegavati po zimi

Izlete u prirodu trebalo bi izbjegavati po zimi. "Gorski kotar izgleda prekrasno po ovom vremenu, ali to je jako varljivo. Uvjeti se mijenjaju jako brzo i ono što je u nižim krajevima lijepo vrijeme, u višim krajevima naglo može doći do uvjeta koji stvaraju probleme. Treba procijeniti svoje mogućnosti i ne potcijeniti uvjete u prirodi", objasnio je Tomac.

Navodi da prije odlaska u prirodu prikupiti što bolje podatke o situaciji na terenu.

"Mi smo dostupni 24 sata, preko naših članova se mogu saznati informacije s terena, kao i preko lokalnih medija. Treba imati kvalitetnu opremu jer nikad ne znate što vas očekuje gore. Da se ono što je zamišljeno kao ugodan odmor u prirodi ne bi pretvorilo u nešto nepoželjno", zaključio je Tomac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vozači, oprez! Snijeg diljem zemlje, u Lici i Gorskom kotaru mećava: HGSS spasio tri osobe i psa koji su ostali zameteni

Pročitajte i ovo Martina Bolšec Oblak Problem su dimnjaci Snijeg otežava situaciju i na Banovini, vojska sa Sajmišta prevozi zemlju u prognaničko naselje Mala Gorica

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene