Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove oborine, nove teškoće

Pag bez struje, bura kod Rijeke prevrnula kamion

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snijeg koji cijeli dan pada diljem zemlje i vjetar stvaraju nove poteškoće.

Hrvatska se ponovno probudila uglavnom u minusu. Na Zavižanu je ujutro izmjereno -22 stupnja celzija, u Zagrebu je bilo -10, u Splitu 1 stupanj iznad ništice, no u Šibeniku je bilo -6, a u Zadru -2 stupnja. Snijeg, kojeg bi u nekim dijelovima zemlje moglo napadati i do pola metra, ali i hladnoća, i danas su uzrokovali mnoge probleme. Zbog snježnog nevremena danas je gotovo u prekidu autobusni promet iz Zagreba prema Dalmaciji i iz Dalmacije za Zagreb, a vlakovi kasne u dolascima i više od dva sata.

Pročitajte i ovo Marko Šepat - 3 Izvještaj iz Kölna Zimski uvjeti stvorili kaos u Njemačkoj: "Ovo je šok za stanovnike. Ovoliko snijega nije palo 10 godina" Snijeg radi probleme u prometu Zimski uvjeti U Dalmaciji pada snijeg, na autocesti se vozi uz ograničenje od 40 km/h, kamioni zapeli i blokirali cestu

Dio Zagrepčana bez grijanja

Građani Vukovarske i Miramaske ulice, koji se napajaju toplinskom energijom iz ovog dijela vrelovoda, imali su sve do podneva poteškoća s grijanjem.

Devet poslovnih objekata, ali i oko 500 stanova u tri veće stambene zgrade imale su od sinoć do današnjeg prijepodneva poteškoće s grijanjem te korištenjem tople vode zbog puknuća vrelovoda u zagrebačkom naselju Kruge. Puknuće se dogodilo na križanju Ulice Kruge i Rujničke ulice.

'Dio potrošača u Čazmanskoj ulici, Ulica Grada Vukovara te Miramarskoj ulici s približno 500 stanova, imao je slabiju kvalitetu grijanja i tople vode. Do oštećenja magistralnog cjevovoda došlo je uslijed prodora agresivnih sredstava kojima se tijekom zime tretira kolnik te oborinskih i procjednih voda koje se izlijevaju s prometnica u vrelovodni kanal, što je naposlijetku izazvalo puknuće cijevi' pojasnila je Silvija Barić, iz ureda odnosa s javnošću HEP - Toplinarstva.

Oko podneva je uspostavljena opskrba toplinskom energijom svih potrošača u zagrebačkom naselju Kruge, koja je od ranih jutarnjih sati bila prekinuta zbog puknuća magistralnog vrelovoda na križanju Ulice Kruge i Rujničke ulice, priopćeno je iz HEP-Toplinarstva.

Novih 10 cm snijega u Šibensko - kninskoj županiji

Tijekom noći na području Šibensko-kninske županije napadalo je oko deset centimetara snijega, a puše i jaka bura te su temperature jako niske, od -6 stupnjeva Celzija u Šibeniku do -9 stupnjeva, koliko je jutros izmjereno u Kninu.

Zimska nepogoda je u županiji opet uzrokovala probleme s prohodnošću prometnica, električnom energijom, te s pomorskim vezama s otocima.

Zbog snježne nepogode od sinoć je bez struje otok Pag i povremeno otok Rab, a zbog lošega vremena djelatnici HEP-a za sad ne uspijevaju popraviti kvar. Vremenske nepogode nisu zaobišle ni Kvarner. Snažna bura upotpunosti je uništila šator u Crikvenici.

U Lici novih 25 cm snijega, bura kod Rijeke prevrnula kamion

Lici je od sinoć palo novih 25 centimetara snijega, mjestimice više, i zimska služba neprekidno čisti prometnice do udaljenijih naselja i sela.

Zahvaljujući velikim naporima električara iz Gospića, Senja i drugih mjesta struja se vratila u domove oko 2500 potrošača, no nevrijeme je tokom noći ponovno pokidalo vodove pa su ponovno bez električne energije oko 3000 potrošača u Podgorju. Tako su ponovno bez struje Cesarica, Barić Draga i Novalja. Kako se doznaje u gospićkoj 'Elektrolici', bez struje su još naselja na području Jablanca i u zaleđu Senja. Ponovno zatvaranje cesta, orkanska bura i hladnoća onemogućavaju nastavak radova na sanaciji.

Bez struje je gotovo cijeli otok Pag. Olujna bura kod Rijeke prevrnula je krov i doslovno razbila prednji stakleni dio jednog trgovačkog centra.

U Puli - 6 stupnjeva

Južna Istra jutros je pod snijegom, koji je oko tri sata najjače padao na području Pule, Ližnjana i Medulina, a olujna bura uzrokovala je probleme s napajanjem električnom energijom.

Najniža temperatura jutros u pet sati zabilježena je u Puli, gdje je izmjereno minus šest stupnjeva Celzija, što je bilo hladnije nego u Pazinu, inače poznatom po kontinentalno niskim temperaturama zimi. U unutrašnjosti Istre snijeg nije padao dok se na jugu Istre stvorio snježni pokrivač od 3 do 5 centimetara.

'Jaka bura s orkanskim udarima uzrokovala je probleme u snabdijevanju električnom energijom posebice na području Pule, Barbana i Labina, pa su djelatnici HEP-a i dalje na terenu i otklanjaju kvar,' kazao je za  pročelnik područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Pazinu Renato Kalac.

Split poručuje kako je ovoga puta spreman na sve izazove snježne padaline. Više od 250 ljudi, uposlenika gradskih komunalnih poduzeća, članova Udruge veterana 4. gardijske brigade te predstavnika gradskih kotareva jutros je u Splitu počelo čišćenje nogostupa i ugibališta od snijega koji je noćas pao, izvjestio je jutros ured splitskog gradonačelnika.

Noćas je napadalo oko pet centimetara novog snijega. Snijeg sa splitskih ulica čisti se pomoću 33 stroja, i to četiri ralice, črtiri posipača, 14 kombiniranih strojeva, šest mini bagera i pet bobcata, a uz to još i osam kamiona, navodi se u priopćenju. Cijelu su noć strojevi posipali ulice u Splitu kako se snijeg ne bi ledio na asfaltu.

Veteranima 4. gardijske brigade, koji sudjeluju u čišćenju snijega u Splitu, kako se navodi, pridružili su se i članovi Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata - ogranak Split i Splitkso-dalmatinska županija.

Promet je otežan u cijeloj zemlji. Nema slobodnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci, a prema Dalmaciji niti za lakša teretna vozila jer je za sve zatvorena Lička magistrala D1 između Udbine i Knina, a od Gračaca prema Obrovcu smiju voziti samo osobna vozila. (T.Š./Hina/Agencija VLM)

Ukoliko ste snimili zimske trenutke koji su na vas ostavili poseban dojam, pošaljite nam ih na moj.report@novatv.hr ili na našu Facebook stranicu, a mi ćemo najbolje objaviti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene