Počasna satnija Kravat pukovnije uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba u nedjelju je, na Dan državnosti, upriličila svečanu Smjenu straže te se tom ceremonijom svečano vratila na zagrebačke ulice, gdje će se, kao i prethodnih godina, zadržati do 18. listopada.

Galerija Kravat pukovnija vratila se na zagrebačke ulice - 1 Kravat pukovnija vratila se na zagrebačke ulice - 2 Kravat pukovnija vratila se na zagrebačke ulice - 3 +3 Kravat pukovnija vratila se na zagrebačke ulice - 4

Program Kravat pukovnije održavat će se svake subote te utvrđenim državnim praznicima i svečanim prigodama, od 11 sati do 12:35.

Trinaest pješaka te četiri konjanika, predvođenih zapovjednikom Željkom Matejčićem, današnji su program započeli ispred Etnografskog muzeja, gdje se održalo postrojavanje i pokret pješačkog postroja, a na istom je mjestu upriličeni završetak ceremonije, što je novost u odnosu na prethodne godine.

Potom su kroz Trg braće Mažuranić, Trg Republike Hrvatske te Frankopanskom ulicom i Ilicom pristigli do središnjeg Trga bana Josipa Jelačića na kojem je održana ceremonija pregleda stroja i oružja te postavljanje počasne straže.

Kravat pukovnija svojim djelovanjem nastoji približiti dio povijesti građanima i turistima kroz autentični kulturni i turistički sadržaj, a njezini pješaci i konjanici odjeveni su u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, a svojim atraktivnim vojno-povijesnim programom Smjene straže aktualiziraju povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju