Obavijesti Video Pretražite Navigacija
smanjili im sredstva za 40.000 kuna

Ugrožen rad Sigurne kuće Istra: "Mi smo jedini takav oblik pomoći ženama žrtvama obiteljskog nasilja i njihovoj djeci"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sigurna kuća Istra koja skrbi o ženama i djeci koje su žrtve obiteljskog nasilja izvijestila je u srijedu kako im je ozbiljno ugrožen rad odlukom Grada Pule da im se smanje sredstva za 40 tisuća kuna godišnje.

"Ovim putem izražavamo svoju ogorčenost, te skrećemo pozornost na činjenicu da je rad Sigurne kuće Istra, odnosno skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, ozbiljno ugrožen odlukom Grada Pule da Sigurnoj kuci Istra smanji sredstva za 40.000 kuna godišnje", naveli su u priopćenju.

Dodaju kako Grad Pula sufinancira Sigurnu kuću Istra od početka njenog rada, od čega zadnjih 12 godina s po 240 tisuća kuna godišnje.

Napominju kako je najveći grad Istarske županije svih ovih godina bio "perjanica u pomoći i zaštiti žena i djece žrtava obiteljskog nasilja" te kako je Sigurna kuća Istra odavno prepoznata kao vrijedan i pouzdan resurs pomoći toj najranjivijoj skupini društva. Iz Sigurne kuće su istaknuli kako im se do sada obratilo 1.266 žena dok su u skIoništa smjestili 271 osobu - 126 žena sa 145-oro djece.

Budući da im niti sustav socijalne skrbi na području županije nema mogućnosti pružiti siguran smještaj, Sigurna kuća Istra jedini je takav oblik pomoći ženama žrtvama obiteljskog nasilja i njihovoj djeci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ISTRAGA U TIJEKU Policija objavila detalje ubojstva u Puli. U tijeku potraga za ubojicom

"Ove godine, zbog neobjašnjive odluke Grada da Sigurnu kuću Istra više ne financira izravnim putem kao do sada, saznali smo da nam je Grad Pula, kao jedini u Istarskoj županiji, u godini povećanja cijena energenata, hrane i svih životnih troškova, sredstva smanjio za gotovo 20 posto, odnosno za 40.000 kuna", navode u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poražavajuća statistika FOTO/VIDEO Performans u centru Zagreba: ''Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj doživi neki oblik nasilja. Nema isprike''

Rad Sigurne kuće Istra, odnosno skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, time je, kažu, ne samo omalovažen nego i ozbiljno ugrožen. Odlukom, drže u Sigurnoj kući Istra, egzistencijalne potrebe tih žena i djece doći će u pitanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene