Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poražavajuća statistika

FOTO/VIDEO Performans u centru Zagreba: ''Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj doživi neki oblik nasilja. Nema isprike''

Hrvatske ženske udruge po deseti put uključile su se u svjetsku kampanju "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama" u sklopu koje su na Trgu bana Jelačića uz performans upozorile da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi neki oblik nasilja.

Ove godine kampanja je posvećena borbi protiv nasilja koje uništava žene, ali i koje uništava našu planetu Zemlju, kazala je regionalna koordinacija kampanje Rada Borić, ukazavši na potrebu podizanja svijesti o raširenosti nasilja nad ženama.

"Milijardu žena u ovom trenutku u svijetu je zlostavljano, a Hrvatska nažalost nije iznimka, ali i milijarda stabala je posječeno, rijeke i šume devastirane", rekla je.

Upozorila je da svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj doživi neki oblik nasilja, a da su presude koje se donose posve neprimjerene te neki način ohrabruju zlostavljače.

Porazna hrvatska statistika: Tri žene ubijene od početka godine

"Poruka je da nema isprike za nasilje, da je netko dobar susjed, ljubomoran, branitelj, župan..,”, istaknula je Borić, navodeći da Hrvatska na milijun stanovnika ima više ubijenih žena nego Francuska.

I pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ukazuje na poraznu hrvatsku statistiku.

"Već u prvih 40 dana ove godine imamo tri ubijene žene, tri zatočene žene i nekoliko pokušaja ubojstva i prijetnja oružjem, to govori da je femicid nešto čime će 2022. godina biti obilježena”, kazala je.

U 2021. bilo je ukupno 30 ubojstava, 16 ubijenih muškaraca i 14 ubijenih žena, no ono po čemu se razlikuju su počinitelji, muškarce su u preko 90 posto slučajeva ubijali drugi muškarci, a 14 žena je ubilo 11 njima bliskih muških osoba, dodala je Ljubičić.

Blage kazne za počinitelje

Upozorila je također na blage kazne za počinitelje, navodeći da na uzorku od 1200 presuda ima manje od 10 posto kazni zatvora za kaznena djela rodno uvjetovanog nasilja, te da se uglavnom radi o uvjetnim i novčanim kaznama.

Organizatorice su naglasila da svi zajedno trebamo poraditi na sprečavanju nasilja i senzibilizirati javnost, kroz sustavnu edukaciju i institucionalno povezivanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna INTERVENCIJA GRAĐANA Policija objavila detalje stravičnog ubojstva na Korčuli: Ženu više puta ubo u prsa pa otišao u trgovinu

Pročitajte i ovo Psihologinja Lorena Zec - 3 PSIHOLOGINJE ZA DNEVNIK.hr Zločin i kazna: Je li Hrvatska zemlja koja voli nasilje i mrzi žene i jesu li svjedoci zločina u Rijeci nasilnici ili žrtve?

Uz plesni performans "Petnaest" tijekom skupa okupljenima su dijeljene i razglednice umjetnice Sanje Iveković posvećene borbi protiv nasilja nad ženama.

Slične akcije održavaju se tijekom veljače i u drugim hrvatskim gradovima, u Križevcima, Varaždinu, Rijeci, Vukovaru, Slatini, Bjelovaru... kao i 8. ožujka te na Dan planete Zemlje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene