Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukidaju se 5. i 6. stupanj smanjenja i obustave opskrbe plinom i uvodi se 4. stupanj, izvijestilo je danas Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.


'S obzirom da će se interventni uvoz nastaviti, da je plinski sustav stabiliziran te da su za ovaj tjedan prognozirane prosječne temperature više od nula stupnjeva celzija, a što će dodatno utjecati na smanjenje potrošnje plina, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva je predložio Vladi Republike Hrvatske smanjenje redukcije plina', navodi se u priopćenju Ministarstva. 

>> Plin za zaštićene kupce i dalje siguran

Vezani članci Ljekarna Kako postupaju ljekarne kad se pojavi osoba kojoj je propisana samoizolacija? Ekonomija, ilustracija Poduzetnici ujedinjeni: "Vladine mjere su kao bacanje kante vode na šumski požar. Hitno usvojite ove naše prijedloge"

>> Plin iz Rusije neće tako skoro

Tako se ukidaju 5. i 6. stupanj smanjenja i obustave opskrbe plinom i uvodi se 4. stupanj. To podrazumijeva ponovnu isporuku plina svim kupcima na distribucijskom sustavu koji se i nadalje trebaju pridržavati uputa operatera transportnog i distribucijskih sustava, navode iz Ministarstva.

Mjere 5. stupnja podrazumjevaju obustavu isporuke plina svim kupcima izravno priključenim na transportni sustav, osim HEP-a, dok 6. stupanj predviđa obustavu isporuka svim kupcima priključenim na distribucijski sustav, osim zaštićenim kupcima

Pritom iznose i redoslijed kojim će se izvršiti ponovo ukapčanje potrošača na distribucijskom sustavu - opća industrija, potom uredi, poslovni objekti, uslužni, zabavno rekreacijski i slični objekti i trgovački objekti te na kraju kupci plina koji raspolažu zamjenskim energentom.

'Dobavljač plina za Republiku Hrvatsku, INA će i nadalje osigurati interventni uvoz plina, operater transportnog sustava Plinacro provodit će sve aktivnosti vezane uz provođenje 4. stupnja smanjenja potrošnje (nadziranje i izvješćivanje)', navodi se u priopćenju Ministarstva koje još jednom poziva sve potrošače prirodnog plina na racionalnu potrošnju. Ističu također kako je, usprkos činjenici da je već trinaesti dan prekinut uvoz plina iz Ruske Federacije i do sada zbog toga neisporučeno preko 41 milijun prostornih metara plina, hrvatski plinski sustav, zahvaljujući mjerama koje su poduzete, i dalje stabilan.

Mjere koje su poduzimane, a koje obuhvaćaju maksimalno povećanje proizvodnje iz domaćih izvora, proglašenje 5. i 6. stupnja smanjenja i obustave isporuke te uvoz interventnih količina plina iz zemalja zapadne Europe koji je do jutros dosegao 11,5 milijuna prostornih metara plina, omogućile su da se hrvatski plinski sustav stabilizirao i da niti u jednom trenutku nije bila upitna isporuka plina zaštićenim kupcima, podsjećaju iz Ministarstva.

Inače, mjere 5. i 6. stupnja iz Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom uvedene su u subotu, 10. siječnja, a 5. stupanj podrazumjeva obustavu isporuke plina svim kupcima izravno priključenim na transportni sustav, osim HEP-a, dok 6. stupanj predviđa obustavu isporuka svim kupcima priključenim na distribucijski sustav, osim zaštićenim kupcima. U provođenju tih mjera vodilo se računa da tvrtke koje bi zbog neisporuke plina imale štetu na samim postrojenjima budu na tehnološkom minimumu.

Prema Uredbi, 4. stupanj znači smanjenje isporuke kupcu izravno priključenom na transportni sustav, HEP-u na 12.000 prostornih metara na sat, odnosno količinu dostatnu za potrebe opskrbe zaštićenih kupaca toplinskom energijom, kao i kutinskoj Petrokemiji (koja je u siječnju u remontu) na količine minimalno potrebne za očuvanje tehničkih karakteristika postrojenja te smanjenje isporuka prirodnog plina kupcima priključenim na distribucijski sustav, izuzev zaštićenim kupcima.