Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Zambija

Vrhovni sud: ''Nismo protiv djece i ne sudjelujemo u međunarodnom lancu nezakonitih posvojenja''

Posvojitelji se vratili u RH, ilustracija - 4
Posvojitelji se vratili u RH, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr
Vrhovni sud Republike Hrvatske osvrnuo se na optužbu da suci rade - protiv djece. Poručuju da hrvatski suci nisu protiv djece i da ne sudjeluju u međunarodnom lancu nezakonitih posvojenja.

Vrhovni sud Republike Hrvatske reagirao je na informaciju da su "suci protiv djece".

"Hrvatski suci nisu protiv djece i ne sudjeluju u bilo kakvom međunarodnom lancu nezakonitih posvojenja. Navedeni tekst je objavljen približno tjedan dana nakon što su hrvatski bračni parovi s posvojenom djecom pušteni iz zambijskog pritvora i to nakon što su u toj zemlji protiv njih bila pokrenuta i obustavljena čak dva kaznena postupka s optužbom za pokušaj trgovine djecom s ciljem iskorištavanja te djece.

Nakon tog postupka može se utvrditi da su ovakve optužbe bile u cijelosti neosnovane i stoga je objava navedenog članka na navedeni način primjer novinarske obrade jedne vrlo složene teme na način koji je vrlo slabo uravnotežen, u članku se iznose brojne činjenice kojima se u velikom dijelu daje pogrešno značenje", ističu s Vrhovnog suda.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i predstavnici sindikata obje strane zadovoljne Veće plaće za državne i javne službe: Vlada i sindikati potpisali Memorandum o razumijevanju

Takvo tumačenje je, dodaju, "pogrešno i to stoga jer se u spisima nalaze ovjerene preslike presuda DR Konga uz prijevod tih presuda i u tim izvornim odlukama suda DR Konga su navedena imena i prezimena bioloških roditelja te se ove isprave nalaze kako u sudskom spisu tako i na drugim mjestima kao što su Centri za socijalnu skrb i evidencije MUP-a".

Vrhovni sud referirao se na članak Jutarnjeg lista.

Zaključci su promašeni

"Nakon što su sudovi u tri zemlje donijeli odluke o posvajanju djece te o priznavanju tih odluka te odluke o nepostojanju kaznenog djela trgovine djecom s namjerom iskorištavanja djeci navedeni tekst i njegov naslov, kao dio serijala, ima za posljedicu prvenstveno to da se dovodi u pitanje ravnopravan status posvojene djece koja su sada hrvatski državljani i njihovo pravo da žive u miru sa svojim roditeljima (posvojiteljima) te se ovim serijalom postiže upravo suprotan učinak od onog koji se uvodno navodi kao cilj objave ovih tekstova.

Pročitajte i ovo Ivan Pernar pred sudom u Zambiji "Mogu snimiti film" Pernar priznao poraz: "Dao sam sve od sebe da ih osude, ali nisam uspio. Neću ići u daljnje kopanje po ovom slučaju"

Problemi u zakonskoj regulativi, upravnoj i sudskoj praksi koji su povodom ovog slučaja uočeni već su jednim dijelom otklonjeni.

Do sada objavljeni tekstovi spomenutog serijala pokazuju iznimno visok stupanj nepovjerenja autorica u rad hrvatskih sudova, a koji ih je doveo do zaključaka koji su u najvećem dijelu iskrivljena interpretacija stvarnog stanja i uzroka tog stanja te ovakvi članci na kraju ne koriste nikome, dakle ni posvojenoj djeci niti pridonose poboljšanju sudske prakse i stoga objavljivanje ovakvih naslova i zaključaka smatramo neprimjerenim, a pod određenim okolnostima i nedopustivim kada je pitanju zaštita prava djece", priopćio je glasnogovornik Vrhovnog suda Republike Hrvatske sudac Željko Pajalić.


.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene